Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
De behandeling van een karper.
Auteur:Glenn Van Cauter

Wanneer je sommige karpervissers aan de waterkant bekijkt zie je dure hengels, grote molens en ander peperduur materiaal. Maar meestal ontbreekt er iets aan hun uitrusting, namelijk een goede dikke onthaakmat. Een onthaakmat dient als bescherming voor de karper en elke karpervisser die geen onthaakmat heeft zit niet in met de gezondheid van de karper en is in mijn ogen geen echte karpervisser.

Een echte karpervisser geeft om het welzijn van onze karpers en die echte karpervisser zal enkel materiaal gebruiken die de karper dat de karper niet beschadigt en zal ook voorzicht handelen met de karper. Enkele weken geleden ving ik om mijn thuiswater een karper met een gebroken vin, een kwetsuur aan zijn kop en enkele schubben die ontbraken. Deze vis had ik 3 weken daarvoor ook al gevangen en toen mankeerde hij niets. De blessures van deze karper waren duidelijk het gevolg van een slechte behandeling.

De onthaakmat.


Een goede onthaakmat moet zo dik zijn dat de onderliggende stenen en takken de vis niet kunnen kwetsen. Ook moet de mat voldoende groot zijn, zodat wanneer de vis spartelt deze niet naast de mat terechtkomt. Zo een dikke mat neemt veel plaats in beslag maar dat ongemak weegt niet op tegen de bescherming van de vis. Let wel op dat voor je de karper op de mat legt deze nat genoeg is zodat de vis zijn slijmlaag niet verliest.

Een ruim landingsnet.


Een ruim landingsnet zorgt ervoor dat de karper niet geplooid wordt tijdens het landen. Tevens is het ook makkelijker om de vis te landen tijdens het nachtvissen. Koop een landingsnet met armen van ongeveer 1 meter deze zijn ruim genoeg om de karper makkelijk te landen.

Tips voor het gebruik van een bewaarzak.


»Een karper die lange tijd in een bewaarzak heeft verbleven is uitgerust en zal beginnen spartelen, haal de bewaarzak enkele keer naar boven en laat hem weer zakken hierdoor zal de karper weer bewegen en vermoeit raken.

»Alvorens de karper uit het water te tillen controleer eerst of de borst- en buikvinnen langs het lichaam van de karper liggen.

»Als je de karper over land transporteert in de bewaarzak houd hem dan zo laag mogelijk tegen de grond. Verplaats hem nooit met je blote handen, als hij spartelt verlies je gegarandeerd de controle en glijd de karper uit je handen.

»Laat de karper nooit lang in een bewaarzak zitten bij hoge temperaturen, bij hoge temperaturen is er weinig zuurstof in het water waardoor de karper kan sterven.

Als je deze tips volgt zal de karper gezonder door het leven gaan, groeien en zich voortplanten en dat is toch wat iedereen wilt.