Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Auteur: Han Smits

5 weken vakantie!, Die achteraf gezien omvlogen als een weekendje.
In die 5 weken, bleek ik een dag [heb ik nou nog spijt van] niet te hebben gevist. Maar! Ik heb wel iets meegemaakt, buiten een hoop mooie karpers te hebben gevangen. Ben ik tot de conclusie gekomen dat de mythen waar zijn!. Er bestaan! kabouters, elfen, heksen, tovenaars, eenhoorns, en!! Zoetwater zeemeerminnen!. Wacht even! Ik hoor jullie nou al denken, jonge jonge smitske smitske, nou zijn die bier en tabak dampen echt in dat computerke van jou doorgedrongen. Nee nee! Niets van dat! Ik weet wat ik heb meegemaakt. En ik was toen nog behoorlijk nuchter. Ik zal het jullie vertellen, ik twijfelde al een hele tijd, maar ik weet het nou heel zeker!.

Eerst eventjes twee jaar terug, ik viste toen bij de Keldonkse brug, op een gegeven moment kreeg ik een enorme tik op mijn top [van mijn hengel bedoel ik] en sloeg aan. Eventjes niets, en dan ontstaat er een gigantische kolk midden in het kanaal. Direct daarna stond ik met een tot het uiterste gebogen tweeponder in mijn handen, en een het uitkrijsende sigma molenslip, verried dat er zich iets groots aan mijn maples had vergrepen. Helaas! Na ongeveer een minuutje of zo schoot de haak los, godnondedju dacht ik nog!. Tja dat kan gebeuren, niet dan? Maar dan! Bij het indraaien voelde ik dat er iets in de lijn hing. Rotzooi! Dacht ik, en inderdaad een stuk tod hing aan de haak. Bij nader onderzoek van die tod bleek het om een stuk wel zeer ouderwetse vrouwenlingerie te gaan, ik bedoel een beha met broek + bommenluik verwerkt tot een kledingsstuk???. Toen dacht ik nog, ja die haak is losgeschoten en dan heb ik dat ding gehaakt, wist ik toen veel!

Er drijft soms zoveel rotzooi in het kanaal, zal wel van een schip gewaaid zijn?. En toen die vis losschoot heb ik dat ding gehaakt! Klinkt toch logisch? Niet dan?. [Die haak zat wel in het bommenluik vast!] Oké , dit jaar zat ik weer te vissen, nu op het kanaalpand boven de Keldonkse sluis. Amper 10 minuten na het ingooien krijg ik een aarzelende beet rechts. Ik viste met een elastiek rig [rekker rig] en dacht nog, weer een brasem die de kurkuma boilies niet kan weerstaan. De waker zwiepte een paar keer op en neer en bleef toen lager hangen dan voorheen. Hmm toch 80 gram lood verplaatst, denk ik nog. Kijkend naar de plek waar mijn aas ongeveer moet liggen, zie ik midden in de vaargeul een enorme kolk ontstaan!. Maar!..Dat kan toch niet?… Het is daar zeker 3 meter diep?… Schiet nog door me heen.
Meteen daarna knalt de waker tegen de hengel! en de baitrunner loeit er op los!.
Verbijsterd pak ik mijn hengel, en geef een draai aan de slinger. De vechtslip schakelt zich in, en mijn 2,5 ponder klapt zowat dubbel. [Wanneer ik tijdens scheepvaart vis, stel ik de slip niet al te kinderachtig af, soms heb je alle kracht nodig om een karper bij een naderend schip vandaan te houden.] Dit is te gek! 35/00 nylon en 2,5 lbs hengel en ik heb niks te vertellen!. De molenslip kan het maar amper bijhouden, Meerval!!. denk ik nog.
Zou goed kunnen!, Jaren geleden heb ik op dit kanaalpand een dooie meerval zien drijven.


Mijn nieuwe hengels alijn danau 2,5 lbs 3,6 mtr molens okuma

Minuten later sta ik nog steeds te drillen, nou ja drillen ik houd krampachtig mijn hoepelrond gebogen hengel vast, en kijk naar de snaarstrak gespannen lijn die naar de wegvluchtende vis wijst.
Gelukkig zit er 400 meter lijn op de Okuma epix 65, anders was het allang einde lijn geweest.
Ondertussen slaat mijn fantasie flink op hol, een grote 30 ponder en dan vals gehaakt misschien?.
Nee! Dan nog! zou hij af en toe moeten draaien, dit gaat alleen maar keihard vooruit.
Een duiker? Erik Hermes is een duiker, zou hij me een poets willen bakken?.
Maar!?… Dan zou ik toch luchtbellen moeten zien?.
Ik kijk nog eens goed maar zie niks, geen enkele luchtbel. Dan ineens stopt de slip, ik sta daar met een tot barstens toe gebogen hengel en het hele zaakje staat stil!!!.
Voorzichtig geef ik nog meer druk op het hele zaakje, niet veel want het staat al op springen.
Omdat mijn armen ondertussen behoorlijk pijn doen, ontspan ik de hengel een beetje.
Wat is dit nou? Wat moet ik hier nou weer mee? Zit ik nou vast?.
Dan! Wanneer ik steeds vertwijfelder word, zie ik opeens dat het verdwijnpunt van de lijn zich langzaam naar rechts verplaatst, ik voel echter niet meer of minder weerstand?.
Aha! Dus toch! Dit heb ik al vaker meegemaakt, een vis die een zwaar loodgewicht verplaatst, zonder zelfs een enkel signaal van de beetverklikker. In reactie daarop geef ik weer full power en trek, onder protest van mijn arme armen, de hengel weer in een maximale belasting.Een woedende ruk is daarop het gevolg, eventjes knalt de slip weer in het rode gebied. En weer stopt de zaak, ik houd nu maximale druk op de lijn, en begin me toch langzaam af te vragen, hoe lang gaat dit nog goed?. Helaas!! Na nog een paar super wazige vage movements van de lijn, en rukken op de top. Valt alles ineens slap? Hoe kan dit nou weer? Ik sta hier nou al bijna een half uur te kloten en dan dit weer! Waarom ik!. Ik heb dit jaar mijn deel van verspeelde vissen toch al ruimschoots gehad!.

Verslagen zak ik op mijn knieën in de modder, gerechtigheid! Altijd op die klein mannekes hè!.
Verdomme nog aan toe! Dju! Grote k...zooi! Heb ik dat weer, nonde nonde nondeju.Heel eventjes sta ik op het punt om mijn hengel en heel de rest van mijn visspullen in het kanaal te donderen.
Heel eventjes maar gelukkig, mijn hengel vliegt wel het onkruid in. Na een sigaretje en een pilske zoek ik mijn in de brandnetels geworpen hengel weer op.
Gelukkig onbeschadigd! Halve gek! Ge bent maar aan het vissen, goed onthouden! Knuppel!..
Grom ik in mezelf.
Bij het indraaien van het enorm lange stuk nylonlijn voel ik dat er een hoop rotzooi aanhangt. Ja toemaar dat maakt me nou ook al niets meer uit. Op een goede 100 meter van me vandaan komt de rommel aan de oppervlakte. Het binnendraaien gaat nu een stuk gemakkelijker. Als de zooi dichterbij komt, begin ik me af te vragen wat het kan zijn?.
|
2002 ik wist het wel! zee meerminnen!

Een langwerpig donkerbruin groenachtig ding scheert over de waterspiegel.
Het lijkt verdomd wel een… Ach ga toch weg, dat kan toch niet!… Ja! Kan toch wel!… Een beha!!…
Wat krijgen we nou? Inderdaad een beha! Als ik het ding vastpak blijkt het te zijn gemaakt van een soort leer, gevoerd met een mosachtige laag, met daarin nog duidelijke nippelprintjes.
Ik maak een paar foto’s als bewijs en ruim verbijsterd mijn visspullen op, nou weet ik het ook niet meer! Zoetwater zeemeerminnen?!!!.


P.s ik heb het ding later maar weer teruggezet, misschien vind de eigenaresse het wel weer terug.

Han Smits vakantie 2002, Wazig, Vaag, en Weird! Man!!!…


Reageer op dit artikel.