Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
EEN EVENARING VAN MIJN PERSOONLIJK RECORD!

We schrijven zondag 24 September 2000. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn record op 27 pond zette maar helaas heb ik hier nooit foto's van kunnen maken.

De voorbereiding;

Maandag 18 September bel ik Dave (mijn trouwe vismaat) op om een sessie te gaan plannen. We zijn het er al snel over eens dat we dit keer eens gaan voorvoeren (dit doen wij op het water waar we vissen nooit), in de hoop een van de zwaardere exemplaren voor de lens te kunnen krijgen. We overleggen even en uiteindelijk komen we er uit en Dave gaat voeren. Op woensdag zal hij beginnen met het voeren van gekookte maïs en boilies. Daarna wordt er op donderdag en vrijdag ook doorgevoerd en we gaan zaterdagnacht vissen. In het totaal wordt er ongeveer 7.000 gram maïs over 4 stekken gevoerd en ook nog ongeveer 2.500 gram boilies, genoeg dus.

De sessie

Ik arriveer om 19.00 uur aan het water en zie dat onze stek nog vrij is, gelukkig. Ik laad samen met mijn moeder de spullen uit de auto en beginal met het opstellen van de rod pod en de hengels. Rubberbootje ernaast en ik was klaar om de lijnen uit te gaan varen (het aas was thuis al op de hair gemonteerd).

Mijn moeder was ondertussen bezig met het opzetten van mijn tent i.v.m. de invallende duisternis. Ik zou deze sessie met 3 hengels gaan vissen en Dave met 1 (hij heeft op dit moment maar 1 goede hengel). Zo kan de politie ons niets maken want mijn 3e hengel is exact dezelfde als die van Dave dus we zeggen dan gewoon dat hij van Dave is. Eerst wordt de linkerhengel uitgevaren. Dit is een heel karwei omdat ik dit niet gewend ben in mijn eentje (Dave was op dat moment nog niet gearriveerd). Uiteindelijk lukte het wel en de 2e hengel was aan de beurt. Ook dit ging goed en ik besloot om met de 3e hengel nog maar even te wachten, omdat Dave er nog niet was en ik anders nog een leuke boete kon krijgen. De hengels werden alle drie met een boilie beaasd, maar wel op iedere hengel een andere smaak? de linkerhengel werd met een HomeMade hennep boilie beaasd op een zelfgemaakt onderlijn van 15 ponds nylon, de middelste met een Ready made Scopex (onbekend merk maar vangt zeer goed) op zo'n zelfde nylon onderlijn en de rechter eveneens met dit onbekende merk maar dan een Tutti FDave rutti boilie op een Combi Rig. Dave arriveert om 8.30 uur en samen zorgen wij even dat alles in orde was? het net lag op een goede positie klaar en er was genoeg ruimte om het water in te kunnen bij een dril. Ik besluit om om 23.10 uur maar eens te gaan slapen en Dave stemt hiermee in. Ik steek mijn kop in de slaapzak en trek hem gelijk terug omdat ik iets vermoedde? en ja hoor. Ik kijk naar de hengel van Dave die recht voor onze tent staat en zie opeens de beide lampjes branden gevolgd door een spetterend solo nummer van Dave's enige beetverklikker. Dave sprintte de tent uit en pakte de hengel op? normaal nemen de vissen hier bij de run veel lijn van de spoel en stoppen ze als er wordt aangeslagen. Dit was duidelijk een vis met een andere mening want toen Dave aansloeg knalde hij als een bezetene door de redelijk strak staande slip heen. Dave had al zijn aandacht nodig om de vis goed te kunnen drillen en dat gaf mij de tijd om nog even een leuke actie foto van Dave te maken?, Dave hoefde niet lang te twijfelen over de grootte van de vis (niet erg groot) en wat hij nu ging doen. Het laatste was duidelijk? Dave rende het water in om dichter bij de vis te kunnen komen want vlak voor onze drilstek ligt een richel waar je afschuwelijk vis op kan verspelen. Ik besloot om eerst maar even de lieslaarzen aan te doen want ik liep nog in m'n spijkerbroek rond. Eenmaal in het water was het niet moeilijk om de vis in het net te krijgen en we konden naar de mat. De weger gaf 12 pond aan en daar waren we best tevreden mee. Vis in de bewaarzak? lijn uitroeien en slapen.

De vis van het jaar

Mijn nachtrust werd om 02.10 uur verstoord door Dave die mij wakkersloeg want ik sliep lekker door een paar piepen van mijn optonic heen. Ik hoorde de piepen en rende naar buiten. Ik stond naast mijn hengel en zag de top krom slaan. Dit was voor mij het teken om aan te slaan en toen ik dit deed voelde ik echter een flink gewicht aan de andere kant hangen dat niet bewoog. Het leek wel een zak ofzo, ik haalde een paar meter in toen de top opeens begon te krommen. De hengel begon even de vorm van een hoepel aan te nemen en daarom besloot ik om maar wat lijn te geven. De dril was nu eindelijk goed begonnen en de vis zwom gelukkig naar open water, weg van een gevaarlijk obstakel. De vis bleef diep en schudde af en toe even met de kop? dit gaf ons al een vermoeden dat deze karper zwaar was. Ik voelde de karper dichterbij komen en had in eerste instantie nooit meer aan die richel gedacht. Ik liep een klein stukje het water in en Dave ging er helemaal in om de vis te kunnen landen. Daar kwam de vis en o shit!!! Hij zwemt recht op mijn andere lijnen af. Hetgeen waar ik bang voor was gebeurde, de 2 andere hengels stonden leuk mee te schudden op het ritme van de vis. Daar knalde de eerste hengel bijna van de rod pod. Gelukkig was de vis nu dicht bij de kant. Ik besloot om de hengel waar de vis aan zat onder de andere door de halen zodat ik de vis aan de andere kant kon drillen? Dave begreep het direct en liep met het net naar de andere kant van de rod pod. Daar kwam de vis net voor het net boven en ik zag in het donker dat het om een kleinere vis ging maar Dave die er een meter vanaf stond zag een grote kop boven komen en verzekerde mij dat ik het verkeerd gezien had. De vis lag nu op zijn kant voor het net en ik wilde hem als het ware in het net loodsen. Dit had een averechtse werking omdat de lijnen alle 3 in de knoop zaten en als ik trok zorgde een andere lijn ervoor dat de vis juist van het net weg ging. Uiteindelijk kon de vis in het net worden geschoven en de buit was binnen. Dave kreeg het net amper omhoog en wist het met veel moeite naar de mat te brengen. We bekeken hem eens goed en gokten op een pond of 28 misschien net 29, hij kwam echter op 27 en dat is precies mijn record. Ik heb dus gewoon mijn record weer niet verbeterd maar nu zou ik er in ieder geval wel foto's van hebben.

De problemen

Nu zou het nog leuk worden want alle 3 de lijnen zaten in de knoop. Ik kreeg er al snel 1 uit en besloot om deze maar naar de stek toe te gooien? STOM!!! Ik hoorde het geritsel van bladeren en verspeelde mijn materiaal aan een boom. Dan toch maar weer uitroeien. Na een 15 min. Waren de andere lijnen ook uit elkaar en kon ik weer gaan roeien? dit leverde echter niets meer op en 's ochtends werd alles opgeruimd en een flinke dosis foto's van mijn record vis gemaakt.

Voor eventuele vragen en opmerkingen kunt u mij op dit adres bereiken.

Frank@hollandsekarpers.com

Tight Lines, Frank Avezaat - www.hollandsekarpers.com