Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Laten we beginnen met een cliché.

Om karper te blijven vangen, moet je zorgen dat je anders vist dan de rest. Je denkt nu, dat wist ik al langer dan vandaag. Dat denken namelijk de meeste mensen. Maar het gros van de mensen die dat weten, doen het niet. En daar ligt jouw winst.

In dit artikel wil ik enkele handige tips geven die mij mer vis hebben doen vangen dan de anderen op mijn watertje. Denk nu niet dat ik ook gelijk de professor uithing , ik dacht eerst ook net als de anderen. Omdat iedereen het zo deed, dacht ik dat het zo hoorde. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat er ook andere manieren zijn om aan je vissen te komen.

Deze lag op 6 meter van mijn 'voerplek'

Laat ik een ding voorop stellen, ik ben geen superervaren karpervisser. Eigenlijk is dit mijn eerste echte jaar als wakervisser. Het woord statisch vissen gebruik ik niet, dat is niet mijn stijl, maar daar kom ik later nog op terug. Misschien is het interessant voor de "doorgewinterde" karpervissers om te zien hoe een nieuweling als ik de zaken zie.

Toen ik voor het eerst aan het water kwam met mijn hengels viel het mij gelijk al op. Op alle plekken waar veel gevist werd lag een grote afvalberg. Daaruit viel te concluderen wat later ook bleek. Ten eerste, hier visten een stel prutvissers zonder respect voor de natuur. En ten tweede, ze visten allemaal op dezelfde plek, week in week uit. Met als gevolg dat de stek binnen de kortste tijd helemaal kapotgevist was. En de vissers maar denken dat het door de paaitijd kwam dat ze niks vingen. Nou, op de plek waar ik viste, waar blijkbaar nog nooit gevist was, bestond de paaitijd schijnbaar niet. Ik ving gewoon goed. Probeer het dus eens op plekken waar niemand ooit heeft gevist, of een eind naast een bekende stek. Dat kan heel interessant zijn.

Proef de sfeer en de rust...

Wat voor mijn water geldt, geldt voor meer wateren. Door de weeks komt er geen mens, en in het weekend is het net een camping. Nu snap ik wel dat je misschien moet werken of andere verplichtingen hebt , maar als je doordeweeks tijd hebt, gebruik die dan. In het weekend is het verhaal in bijna alle wateren hetzelfde. De meeste mensen komen zaterdag aan het begin van de avond en gaan dan zondagmiddag tegen een uur of 1 weg (nachtvissers). De anderen (dagjesmensen) vissen of alleen zaterdagmiddag of zondagmiddag. Dat betekent dat er op zaterdagmorgen en op zondagavond bijna niemand aan het water te vinden is, op wat slimmeriken na dan. Ook is het met echt kl#teweer bijzonder goed vangen. Het lijkt wel of de karpers door hebben dat met slecht weer iedereen thuis blijft. Nou, ik niet hoor, en die kou en regen worden 9 van de 10 keer ruim goedgemaakt. Probeer dus zo vaak mogelijk te vissen als het rustig is aan het water, dan kun je ook lekker genieten van de natuur!

Een ander puntje wat mij gelijk opviel is dat bijna iedereen elkaar met voeren naaapt. 80% van de karpervissers gooit zijn rig in, pakt zn katapult, pleurt het voer erbij en zetelt zich met een goed boek.Ooit geprobeerd om het voer op een bult te gooien en je rig een meter of 5 verderop?Ik wel, en dat werkt.

Nog een leuk voorbeeld. Op een gegeven moment kwam ik op het idee om maar 5 boilies bij te voeren door middel van een stringer. De vangsten schoten omhoog. Na een week viste iedereen met een stringer, direct onder de haakboilie. De vangsten daalden weer. Dus besloot ik om de stringer ongeveer 40 cm onder de haakboilie te binden. Dit vertelde ik aan niemand, dus niemand anders gebruikte dit systeem. En de vangsten gingen, bijna vanzelfsprekend, weer omhoog. Probeer eens te inventariseren hoe je collega-vissers voeren en probeer het dan eens anders te doen.

Statisch vissen, wat een fout woord. Als karpervisser ben je constant bezig om het water te observeren. En anders ben je bezig je tackle-box te vervolmaken. Als ik een karper zie springen, haal ik gelijk een hengel in en werp hem op de plaats waar ik activiteit waarnam. Da`s toch logisch? Waarom zou je wachten tot een karper je haakaas vindt, als jouw haakaas de karper ook kan vinden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je om de 5 minuten je hengel inhaalt omdat je karper ziet. Het kost tijd voordat de karper je aas vindt, wacht hierop. Tuurlijk gebeurt dit niet altijd, maar niet geschoten is altijd mis.

Over afwijkende maten of vormen aas kan ik kort zijn, dat gaan we in 2001 proberen. Hier zijn vast ook leuke dingen mee te doen. Hierover hoop ik later dit jaar meer te vertellen te hebben.

Zo zie je maar, vissen hoeft niet altijd op dezelfde manier te gebeuren. Met creativiteit en vertrouwen bereik je misschien meer dan je ooit zou verwachten.

Een vruchtbaar jaar toegewenst,

Raymon Schra

20 p. met 4 graden en regen gevangen

Ps. Mijn dank gaat uit naar Henri Nijenhuis, die me leerde om net even anders te vissen.