Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Ik schrijf hier een kort verhaal over de karperziekte van hoe het allemaal begonnen is. Ik ben de karperziekte of beter gezegd vinrot, of pokken daar zijn de deskundige van het OVB nog niet uit, voor het eerst in 1999 tegengekomen op een warme zomerdag. Als eerste zag ik dat een aantal oude karpers plekjes op hun lichaam hadden. En toen had ik al zoiets van dit is niet goed.


Vinrot.

Ik heb ook op andere plekken in het bassin gekeken waar in de zomer erg veel karpers liggen te zonnen. Op deze plek lagen er maar een paar en niet de grote groepen van 30 tot 50 stuks. Ik liet het hier verder bij, maar ging toch om de paar dagen kijken na de toestand van de karpers.

In december van 2000 kreeg ik een run en ging zo als gewoon te werk. Eenmaal de spiegelkarper in het net zag ik aan de rugvin en staartvinnen.Een soort witte waas met bloeduitstortingen hier en daar. Ik heb er vervolgens een foto van gemaakt en deze naar de OVB gestuurd en naar de plaatselijke hengelsportvereniging

In de eerste e-mails kreeg ik te horen dat het om verontreiniging ging, in de e-mails daarna kreeg ik te horen dat het vinrot of pokken waren en dat deze door de verontreiniging verergerd waren. Ook zij men in de eerste berichten dat als er genoeg vers water in het bassin kwam de aandoeningen ook verdwenen. maar dat de lidtekens bleven. Nu zijn ze volop in het bassin aan het baggeren en de sluisdeuren gaan ook af en toe open dit is een geluk,het tweede geluk is dat als karpers op de Maas komen ook de aandoening verdwijnd. Maarja er zullen altijd nog karpers in het bassin rond zwemmen met deze aandoening.

De OVB gaf in een van de laatste e-mails het advies om een paar karpers te vangen met deze aandoening en deze voor onderzoek naar Lelystad te sturen. 2 onmogelijke dingen als men er alleen voor staat en niemand die je echt serieus neemt vooral VisstandVerbetering-maas nam dit "incident" zoals zij dit noemen niet serieus, gewoon om de simpele reden er waren niet genoeg reacties binnengekomen. Ook het wachten op antwoorden duurde erg lang. Ik heb zelf ook een aantal e-mails gestuurd en kreeg binnen 2 dagen bericht.

Omdat het VVM hier niks meer aan doet ben ik verder gegaan met het OVB deze nemen de zaak hoog op, maar een proefbevissing komt men niet doen hier vanwege het feit dat als men een grootschalig onderzoek zou starten hier vaak weinig goede resultaten uitkomen.

MVG

Math Mingels
http://www.carpflashes.nl