Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Rond de franse plaats LANGRES liggen 3 stuwmeren en een kleinere plas. Al deze wateren bevatten goede populaties spiegelkarper en de stuwmeren bevatten zelfs uitstekende populaties met hele grote vissen .Vanwege de drukte Lac de Liez en Lac de Charmes besloten we het kleinste meer Lac de la Mouche te gaan bevissen. Dit is een meer van ongeveer 100 hectare. Het bestaat uit een 2 armen en een centraal gelegen kom die aan de dam eindigt.

Het water is relatief ondiep met bij hoge waterstand circa 15meter in de kom voor de dam.De nachtvis zone is zeer centraal gelegen en van die plaats zijn dan de meeste goede stekken aan te vissen.Het water valt onder de vergunning van departement HAUTE MARNE. Er is geen gesloten tijd meer, van 1-4 tot 18-11 is nachtvissen toegestaan in 2 kleine zones. Er zijn wel beperkingen m.b.t. boot en max. visafstand. Het water is overal met de auto goed bereikbaar.

De populatie.

De populatie bestaat uit een mengelmoes van verschillende rassen er zwemt een school kleinere schubkarpers rond met gewichten tussen de 5 en de 15 pond.Ook heeft het een leuk spiegelkarper bestand bestaande uit een groep vissen tussen de 18 en de 25 pond allemaal mooie zwak beschubde vissen die enigszins op elkaar lijken.En er zwemt een groep vissen rond tussen de 30 en de 50 pond vissen die allemaal iets aparts hebben en zeer verschillend van uiterlijk en van bouw zijn.

Het Vissen.

Vanwege de mooie ligging van de nachtviszone aan de oostkant van het leent deze zich uitstekend om met 2 of 3man het water te bevissen links en rechts van de zone bevinden zich trailerhellingen(even oppassen als uw lijnen hier over lopen morgens vroeg in het weekend)Als je met een visvinder de bodem gaat bekijken zijn op deze vrij vlakke bodem hier en daar duidelijk kleine rotspartijtjes waar te nemen en bij deze stenen bulkt het werkelijk van kreeften het vissen bij deze hotspots zijn bijna een garantie voor succes.Ook een hele goede plek is het gebied voor de dam vroeger was dit water kleiner en ondieper en stond er een andere dam voor de huidige bevindt zichdan ook een mooi plateau waar duidelijk op de visvinder de resten van oude dam zichtbaar zijn.

Onze resultaten.

Op dit water heb ik verschillende malen in het voorjaar gevist eenmaal had ik verschillende karpers opmijn stek die zich herhaaldelijk aan de oppervlakte lieten zien helaas voormij werd ik aan het begin van de avond gesommeerd om te vertrekken omdat ik midden in de gesloten tijd zat te vissen waar ik toen nog niets van wist.Later ben ik na de gesloten tijd in juni daar wezen vissen ook een Duitser en 2 Engelsen waren terplaatse en het hele meer werd systematisch afgevist en geen van ons zessen kon een vis op de kant krijgen.

Na de zomer veranderen net als op vele wateren in frankerijk de omstandigheden het waterpijl neemt af en de tot toen toe blijkbaar onvangbare vissen laten zich ineens van een hele andere kant zien.Zo wisten wij eens 25 vissen in een week te vangen met daarbij 2 vissen boven de 40 pond.Een paar weken weken later wisten we dit weer te herhalen.Ook heb ik hier eens op een klein voerplekje van pindas 3 brasems gevangen tussen de 10 en de 15 pond .Doorgaans visten we hier met 3 hengels per persoon met 3 kleine markers zorgvuldig neer gelegd bij een rotspartij of een grote hobbel op de bodem de lijnen werden uitgeroeid en er werd slechts spaarzaam bijgevoerd met boilies in diverse grootte en een handje pindas.

Marco Havelaar
http://home.wish.net/~mhavelaar/home.htm