Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
De line-aligner is een goede allround-rig. Simpel te maken, zeer effectief en praktisch overal met succes in te zetten. Doordat de onderlijn op een bepaalde manier aan de haak is geknoopt zal de haak bij het wegzemmen van de vis in de onderlip draaien. Hierdoor is het inhakend vermogen van deze rig zeer goed.

Benodigheden:

-een haak (ik geef de voorkeur aan haken met een rechte punt en steel)
-gevlochten onderlijn
-krimpkous of silicone tube
-een naald of dunne boilienaald

Knoop de haak aan de onderlijn (stap 1) De voorkeur verdient een gevlochten lijn i.p.v. nylon omdat gevlochten lijn soepeler is, waardoor de werking van deze onderlijn mijn inziens veel beter werkt (door de soepelheid draait de haak gemakkelijker). De hair kun je maken door het uiteinde van de knoop door te laten lopen en op de gewenste lengte een lusje te knopen. Je kunt natuurlijk ook een dunnere hair gebruiken en deze vast knopen in het oogje van de haak. Knip vervolgens een stukje krimpkous op de juiste maat af. Ik laat de krimpkous op plusminus 1 cm voorbij het oog beginnen (zie stap 1). En laat de tube eindigen tegenover het midden van de haakpunt en de weerhaak. Als de hair te dicht bij het oog begint slaat de hair vaak om de onderlijn of over de haakpunt heen. Dit heeft dan weer als gevolg dat je slechte inhakingen of losschieters krijgt.


Nu moet de krimpkous over de onderlijn heen geschoven worden (stap 2). Maar niet geheel door het stukje krimpkous, maar het vertrekpunt van de onderlijn komt uit de zijkant.

Steek hiervoor een niet al te dikke boilienaald (met een gewone naald kan het ook) voorzichtig op ongeveer 2 mm van het einde door de krimpkous heen. En haal de boilienaald door de kern van de krimpkous. Leg vervolgens het einde van de onderlijn achter het weerhaakje van de boilienaald zodat je het stukje krimpkous over de onderlijn kan rijgen (stap3 en stap 4). Schuif vervolgens de krimpkous over de haaksteel heen. Let hierbij op dat het punt waar de lijn uit de krimpkous komt recht tegenover de haakpunt ligt (zie stap 5). Vervolgens kan de krimpkous met m.b.v. heet water in een waterkoker/fluitketel gekrompen worden.

Dit alles kan overigens ook gewoon met silicone tube van 1 of 1,5 mm dikte, maar dit maakt het geheel soms behoorlijk dik en ik vind krimpkous wat steviger en makkelijker werken. De rig is nu eigenlijk al klaar en kan aan een wartel geknoopt worden. Stap 6 is het uiteindelijke resultaat bevestigt met aas en al. Om het geheel te kontroleren of de haak wel daadwerkelijk kantelt, leg je de haak bevestigt met aas op je handpalm en trek je met je andere hand voorzichtig aan de onderlijn. Je zult zien dat als de haak en en het aas gaat bewegen, de haak de neiging heeft zich met de punt richting je handpalm te draaien. (hierbij stelt je handpalm de onderbek van de karper voor en de beweging de verplaatsende vis). Deze draaiende werking komt voor uit het feit dat de haaksteel verlengd is en door de hoek die de onderlijn maakt t.o.v. de haak.

Wil de haak nu niet draaien en prikken dan is de kans groot dat de hair te kort is. Het aas hindert dan het inhaken van de haak. Daarom kan je beter de hair wat langer houden zodat de haak vrij is van het aas. In het algemeen geldt hoe groter het aas hoe langer de hair. Het is een kwestie van uitproberen op je handpalm.

Succes Cor Monster