Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Auteur: Han Smits

Zit je nou alweer achter je computer?! Ik schrik op uit mijn diepe overpeinzingen over grondstoffen, kijk op de wekker en zie dat het al weer half een s`nachts is. Ik berg het leerboek warenkennis op en denk, waar ben ik nou weer aan begonnen?. Even voor alle duidelijkheid, ik werk op de CHV-LBB een mengvoederfabriek. Mijn taak is perser, en dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het eindproduct. Van het naar de persen gestuurde meelmengsel, word van mij verwacht dat ik daar een eindproduct van maak, wat voldoet aan een door de CHV-LBB gegarandeerde kwaliteit naar de klant. Erik vroeg aan mij, schrijf daar nou eens een stukske over, over dat voer maken.


Een heesen pers, mijn speelgoed op de CHV-LBB.
Dus dacht ik in mijn onschuld? Ooh dat rammel ik wel efkens op papier!. Mooi niet dus!.
Ik maak voer dat is uitgerekend door de CHV-LBB, voldoende zetmeel, eiwit, mineralen, vitamines enz.. En ook nog eens zo goedkoop mogelijk, want dure grondstoffen betekent een duur eindproduct voor de klant, en iedereen weet wat geld verdienen betekend!.Maar! Ik wil hier een verhaaltje op papier krijgen over voer, Waaruit dat bestaat,
En toepassingen van dat voer in boilies!.
Nou ik zie wel waar het schip strandt.

Wat moet een voer in zich hebben???.

Ja!? Bovenstaande, zetmeel, eiwitten om dat zetmeel om te zetten in door het lichaam bruikbare suikers, en dan mineralen, vitamines, en meer van die stuf.
Eerst eens even relativeren wat zijn we eigenlijk van plan met die boilie?
Ja! He he! Karpers vangen natuurlijk! Nou dan vraag ik me eerst eens even af?
Moeten en kunnen wij dan wel concurreren met zijn natuurlijke voedsel?
In mijn ogen moet de boilie fungeren als een lekker snoepje, een extraatje voor onze vriend.
Moeten we de boilie dan wel zo ontleden op zijn grondstoffen?.
Mengvoer maken heeft een heel andere bedoeling, het voer moet zo voedzaam zijn! Dat de klant zijn b.v. kuikens, in een zo kort mogelijke tijd aan het slachtgewicht heeft. Dit scheelt hem een of twee opfokrondes per jaar, geld verdienen weet je nog wel!. Daarom rekent de CHV-LBB een wat voedingsconversie betreft, zo gunstig mogelijke samenstelling uit, en als het even kan ook een zo goedkoop mogelijke samenstelling.
[ Voedingsconversie betekent: je stopt er een kilo in en het lichaam kan er het hoogst mogelijke deel van omzetten in lichaamsgewicht, lees rendement.] Hee ik ben al klaar! Als je een goede boiliesamenstelling wilt hebben? Hoef je maar een zak CHV-LBB mengvoer te kopen en het is voor zijn roodkoperen. Toen ik nog boilies maakte bestond mijn samenstelling dan ook voor het grootste deel uit varkensvoer, daar voegde ik dan wat protamil [aardappeleiwit] en roggemeel aan toe voor de hardheid en rolbaarheid, een stuk of 5 eieren, wat flavour, en klaar was ik. En het ving vrekkes, En het was nog eens goedkoop ook!, Ongeveer 20 gulden voor 25 kilo. Ha het valt weer eens een keertje mee.

Ja Hee Smits niet ouwehoeren He,
Kom op vertelt maar eens een beetje meer! Knuppel!. Jajajaja niet jagen!?… Dju!… Wat mij nou opvalt bij alle boiliesamenstellingen die ik ergens lees, is het enorm hoge eiwit percentage.
In de mengvoederindustrie is het zo dat wanneer het eiwitpercentage te hoog is er een grote kans bestaat dat het dier ziek wordt. Het varken of de kip raakt aan de schijterij. Paniek in de tent!! Silo’s worden geblokkeerd, en het voer word herverwerkt in een naar eiwitgehalte uitgerekende aangepaste samenstelling.
Als ik dit dan terugkoppel naar een karper [ik denk dan aan zijn natuurlijke voedsel] Dan bestaat het natuurlijke voedsel van een karper hoofdzakelijk uit dierlijk eiwit. Denk maar aan mosseltjes slakken allerhande wormpseltjes en larven. Dan hoeft een boilie toch eigenlijk niet zo heel erg veel eiwit te bevatten?. Als ik dan ook nog eens de verhalen van Jan Junge, En de resultaten van oeroude aassoorten als een aardappel, brooddeeg soorten en meer veel zetmeel houdende aassoorten bekijk.

26 p tijgernoten

Ik denk aan maïs, tarwe, tijgernoten, kikkererwten enz… En dan daar de respons van een karper op regenwormen en maden enz… mee vergelijk. 26 p tijgernoten Zou ik kunnen zeggen dat een karper zetmeel lekker vind en onnatuurlijk dierlijk aas [eiwit] accepteert als een natuurlijke voedselbron?. Gehakte pieren en gedroogde maden boilies?, Getverdemme!. Nou!??… Maar dan zou een boilie bestaande uit een hoog percentage zetmeel en een beperkt percentage dierlijk eiwit de ideale onnatuurlijke aas soort kunnen benaderen?!. Wat voor soort zetmeel dan? Ja het meest voor de hand liggend zou ik zeggen. Aardappelzetmeel, Puree poeder? Of naar mijn gedachte tapioca of cassave De maniokwortel. In Afrika en Azië is de maniokwortel vergelijkbaar met de aardappel in Europa. Ook tarwebloem en maïs meel hebben een hoog zetmeel gehalte. Tarwebloem! Onze dagelijkse boterham, is als boilie meel bijna niet te gebruiken je krijgt een grote bak stijfsel, dus moet daar een vochtvreter bij. Een flinke!! Scheut panneer meel did the trick. Ook al een hoog zetmeel houdend product maar door zijn open structuur uitermate geschikt om vocht op te nemen. Dierlijk eiwit? Tja vismeel of garnalenmeel, dit zijn hoogwaardige dierlijk eiwit bevattende tamelijk makkelijk te verkrijgen producten, als alternatief zou haring in tomatensaus kunnen.
Laat je fantasie wat dit betreft de vrije loop.

Vismeel varkensvoer boilies

Vismeel varkensvoer boilies
Er is zoveel te verkrijgen in de supermarkten of in de reformzaken, dat wil ik niet eens weten.
Hoe draait dat hoge zetmeel houdende meelmengsel? Nou ronduit niet.
Door het toevoegen van roggemeel kreeg ik het hele spul toch weer voldoende handelbaar.
Een beetje experimenteren is the way to get it richt. Wat ik op mijn werk, en tijdens het fabriceren van boilies ook heb ondervonden is een niet te onderschatten verschil in kwaliteit van grondstoffen. Ik bedoel hiermee, de ene keer draait de mix perfect, en dan! Shit!! Mijn maïsmeel is op. Nou ja dan ga ik maar een paar kilo bijhalen. Tijdens het verwerken van de nieuwe partij blijkt heel het spul niet meer zo te draaien als je gewend was.

Het enige wat je hier tegen kunt doen is! Zorg ervoor dat wanneer je eindelijk een goede samenstelling hebt gevonden. Je een voldoende grote voorraad aan grondstoffen opslaat in b.v. plastic afsluitbare emmers.
Of gebruik grondstoffen die gebruikt worden voor menselijke consumptie, die zijn van een veel constantere kwaliteit. Nog even iets over de relatie tussen zetmeel en eiwit. Om het zetmeel klaar te maken zodat eiwit er een verbinding mee kan aangaan!. Dient het zetmeel ontsloten te worden [versuikeren] dmv verwarmen [koken]. Eerst gaan we de graankorrel verkleinen om de zetmeelstructuur bloot te leggen [malen]
Dan word het zetmeel houdende meel vermengd met het dierlijke eiwit houdende meel [mengen]
Hier kunnen we echter nog niets mee aanvangen, we hebben nu een droog mengsel.
Dus worden er een paar eieren geklopt, eieren bestaan uit eiwit, vet, en water.
Bij die eieren word dan meestal flavour [geurstof] toegevoegd, meestal een zware overdosis.
Dan word het hele zaakje goed vermengd met het droge meelmengsel [kneden]
Nu hebben we een plakkerige deegklomp over waar worsten van worden gemaakt.
Op hun beurt worden die worsten getransmuteerd in balletjes. Deze balletjes worden gekookt [NU! door deze verwarming, word het eiwit in staat gesteld een verbinding aan te gaan met de beschadigde zetmeelcellen] Beschadigd! Maar! Niet vernietigd, de deur is dicht maar niet op slot. Bij het koken van boilies word het mengsel naar voedingstechnische begrippen veel te zwaar verhit, het zetmeel gaat verstijfselen [verslijmen] en kan zo slechter door het lichaam worden verteerd, wat Obstipatie, verstoppingen tot gevolg kan hebben. Voor ons als karpervissers betekend dit echter dat de boilie harder word en daardoor beter bestand is tegen witvis, ook de levensduur van de boilie onder water is veel langer. Voor de karper zou het echter kunnen betekenen! dat het aas slechter te verteren is. Eigenlijk niet goed! Hij moet er juist veel van eten!, Maar als hij na een portie boilies 4 dagen zijn buik vol heeft aast hij niet!?. [Hmm! Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht?!.] En zitten wij weer op de kant te klagen!, Zo op de manier van, Hij bijt niet, En er zit hier ook maar zo`n klein bestand aan karper!, En je moet hier ook echt! veel! uren maken.
Als ik nu even terugdenk aan het preboilie tijdperk. Er werd toen, voor we gingen vissen, eigenlijk nooit een voerplek opgebouwd!.
Dit een voerplek opbouwen heb ik altijd als het grote geheim van een boilie gezien.

De karper vond iets nieuws wat lekker smaakte, en nam er dat als snack bij. Als ik dan ook nog eens terugdenk aan de hoeveelheid moeizaam met het handje gedraaide bolletjes dat er toen werd gevoerd, in plaats van de nu gebruikelijke hoeveelheden.
Maximaal een stuk of 50-60 secuur afgetelde, zorgvuldig op de stek gevoerde bolletjes.
En vangen! Veel beter dan nu!!.


Forel – karper - en varkens korrel.

Aminozuren:
Pfffff… Aminozuren geven volgens de verslagen een reactie bij karper te zien?? Gunstig? Of ongunstig? Hij reageert er wel op, wat wil dit zeggen? In de mengvoederindustrie worden ook aminozuren verwerkt. Maar dan wel in zo een kleine hoeveelheden dat is bijna niet realiseerbaar voor een boiliekok. In de voersamenstelling word hoogstens 0,35% toegevoegd, hoogstens! Meestal nog minder. Bij hogere doseringen kunnen aminozuren giftig worden, en dat doen we onze vriend niet aan. Ik begrijp deze gevaarlijke? Materie niet!, Laat ze dan maar liever met rust, zou ik zeggen. Ik zal toch mijn best doen hierover wat informatie te verkrijgen. Maar wat is het vermeende doel? Een karper aan te sporen op zoek te gaan naar de bespeurde mogelijke voedselbron!??. Dit is een gebied van glad ijs, ik zou zeggen houd het simpel. Dont worry be happy. Yoh! Smith! You don’t backing off on us now! Are ye! Oh, shit! Now way men! I am sorry. Al right! Man. Het zweet parelt van mijn kop af: Bad! Men those displeased carp anglers!.
A narrow escape!.
Ik moet echt op gaan letten of dit gaat fout, eerst maar eens wat info opdoen over amminozuren bij Albert Daverveld. Albert is technoloog bij CHV-LBB, en heeft me al zo vaak geholpen bij lastige vraagstukken.
Die echte mens heeft me al zoveel geleerd! Het eerste wat ik te horen krijg is: Eiwitten bestaan uit verschillende soorten strengen aminozuren. Er zijn twee verschillende soorten eiwit, plantaardig en dierlijk eiwit. ??? Ja maar? Wat is daar nou weer het verschil tussen?.

En toch! Weer! Zoete maïs! 24 p

Dierlijke eiwitten zijn beter opneembaar door het lichaam dan plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten missen bepaalde aminozuren die dan weer kunstmatig moeten worden toegevoegd. Ik word hartstikke knettergek!, Het lijkt de maffia wel!, Zoveel vertakkingen en kruisverbindingen tussen die grondstoffen. Koude rillingen, hartkloppingen en waanvoorstellingen, koppijn, slapeloosheid en nachtmerries ten spijt!, Ik zal hier iets zinnigs over op papier krijgen, of ik ga weer met aardappels vissen!. Hoezo weer met aardappels vissen? Gij vist toch helemaal niet met boilies?. Verrek ja! Dat is waar ook, waar maak ik me dan toch druk over?.
Ja! Maar toch! We gaan gewoon door, wie A zegt moet ook B zeggen?. Mijn collega’s merken wel op!Wat ga je toch diep? Je graaft je helemaal in, zover zou ik niet gaan, veel te ingewikkeld. Hou het simpel en begrijpelijk Gelijk hebben ze!, Dit word veel te complex, ik verlies het overzicht.

Albert zegt ook nog: het voer dat wij maken is krachtvoer, er worden al extra natuurlijke en synthetische groei bevorderende middelen toegevoegd. Het dier waarvoor ons voer is bestemd zou zonder die toevoegingen ook aan zijn slachtgewicht komen! Maar! Zou daar dan wel een veel langere tijd voor nodig hebben, 10 of 12 weken in plaats van 6, En dat scheelt opfokrondes per jaar!. En dan komt de klant verhaal halen, Hee! CHV-LBB! Wat is dit nou! Ik moet veel langer voeren dan voorheen? Dit kost me te veel geld. Geld verdienen weet je nog!.
29cm 28p vismeelvarkensboilie


De eerste bladzijde zegt eigenlijk alles, als je een uitgekiende, uitgebalanceerde samenstelling wilt hebben, wat voedingswaarde, bouwstoffen voor het lichaam, juiste verhouding ruwe celstof voor de vertering, juiste zetmeel-eiwit verhouding, en extra vitaminen en mineralen toevoegingen betreft. Dan kom je toch weer bij een zak CHV-LBB mengvoer terecht, makkelijker kan het niet!. Ja ja! Dat zeggen ze bij de belastingdienst ook!.En deze keer klopt dat ook nog eens een keer!. Ik zal proberen hier een paar grondstoffen te ontleden op hun eigenschappen.

Een lief klein spiegeltje op aardappel.
Wish me luck! Please?! I will try not to be too! Outrageous. Eerst even een verklarende woordenlijst. Och god och god! Ook dat nog!. Ja ehh hoezo? Jullie willen toch zeker wel de terminologie weten?. Het begint nu een beetje op een school te lijken!. Brrr!! Al die verloren rot jaren op de lagere school en het concentratie kamp L.T.S. komen nu weer boven drijven. Getverdemme weer een nachtmerrie rijker! Niks daarvan!! Als je wilt mag je dit doorlezen, niets is echt relevant voor het maken van een goede boilie. Dit hier volgend is puur proefondervindelijk uitgezocht, niet door mij!!?. Het is door mij opgeschreven, in door mijzelf nog enigszins! te volgen termen.

Waaruit bestaat voer:
Zetmeel [koolhydraten] brandstof, nodig voor groei. Kracht en het afweersysteem.
Eiwitten [proteïne] samen met zetmeel voor hetzelfde doel.
Voedingsvezels voor de vertering en transport van bovenstaande bestanddelen.
Vetten hoogwaardige energieleveranciers onderverdeeld in plantaardig en dierlijk.
Mineralen calcium Ca, fosfor P, ijzer Fe, natrium Na, kalium K.
Bovenstaande mineralen zijn onmisbare voedingsmiddelen, ze dienen voor de opbouw van het lichaam, zonder deze bestandsdelen was er geen leven mogelijk.
Vitamines natuurlijk voorkomende bestanddelen [in grondstoffen] voor de gezondheid.
Enzymen brengen de stofwisseling op gang, zorgen voor de vertering van het voedsel.

Nou! Dat was dat!!, Is er al iemand meer gek geworden? Behalve ikzelf dan?.
Met al deze hierboven beschreven ingrediënten word rekening gehouden bij de CHV-LBB. Ja het is niet anders, ik kom steeds bij hetzelfde uit. Ga maar een zak meel halen op den boerenbond, en klaar is kees.
Wat zit er dan zo allemaal, in zo een zak voer?
Maïs, tarwe, getoaste sojabonen, sojaschroot, cassave, palmpitschroot, raapschroot, tarwegluten, en blauw maanzaad, zijn enkele soorten grondstof die worden verwerkt. Daar worden dan ook nog extra vitamines en mineralen, aminozuren en vet aan toegevoegd. Eigenlijk ook de grondstoffen die in veel boiliemixen zitten.
Ik heb zelf altijd goede ervaringen gehad met varkensvoer, een code die bruikbaar is? Code 7402 is een samenstelling die ik zelf wel zie zitten. Als je een bevriende veehouder kent, en je vraagt hem een paar kilo, dan zou je wat kunnen experimenteren, trouwens alle veevoersoorten zijn bruikbaar.
Of het nou voor een kip, varken, rund, of paard bestemd is een karper lust het allemaal. Een ding moet echter niet uit het oog worden verloren, mengvoer is krachtvoer! Ik heb zelf ondervonden dat je er de beste resultaten mee behaald, bij matig tot zeer matig voeren!!. De kans op overvoeren is levensgroot aanwezig. Dit heb ik zelf meegemaakt, volop springende en draaiende vis op de stek maar bijten vergeet het maar! Pas nadat ik erg weinig ging voeren [20-25 boilies per stek] ging het weer goed. Elke boilie van mengvoer is een energiebommetje, de karper vreet zich helemaal vol en aast dan gewoon een paar dagen niet!.
Deze stelling geld eigenlijk voor elke aassoort minder is vaak beter.

|
Een kijkje in onze fabriek.

Ik wil hier eindigen met dit toch wel enigszins zeer verwarrend verhaal, ik hoop dat ik iets zinnigs heb verteld? I was only scratching the surface. Wat een kronkelig verhaal! Van de hak op de tak! Tja, ikzelf kan het volgen, misschien zitten mijn brains wel zo kronkelig in elkaar?.

Han Smits.
23 maart tot 4 april 2002 hèhè.


Reageer op dit artikel.