Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
MIJN SPIEGEL
Auteur: Han Smits

Na vier dagen te hebben gevoerd met gekookte en gegiste maïs waaronder een flinke scheut gekiemde hennep was gemengd. Was het eindelijk zaterdag en reed ik met goede moed naar mijn stek, en was van plan twee dagen te blijven vissen. De stek was die ene onder de struiken. Toch wel vreemd eigenlijk ?? op deze plaats gaat nooit iemand zitten, en dat terwijl het zo’n mooie stek is beschut door de overhangende takken tegen regen wind en felle zon zit je hier prachtig. Maar hopen dat niemand mij ziet vangen anders is het meteen gebeurd met de rust, terwijl het bij ons aan het kanaal helemaal niets uitmaakt waar je gaat zitten als je aan het water kunt komen en je kunt fatsoenlijk een vis drillen kan je na een paar dagen voeren overal karper vangen heb ik uit ervaring ondervonden.

Afijn na mijn daf in het onderhout te hebben geramd, mijn hengels te hebben opgesteld, ingegooid en bijgevoerd te hebben. Zat ik op mijn luie stoel achter mijn hengels te wachten of er iets zou gebeuren. Om 16:45 uur kreeg ik een langzame run op de linker hengel die beaasd was met vier maïskorrels op een verstelbare hair. Na mijn hengel uit de kadesteun te hebben gepakt, draaide ik de losgezette slip van de sigma 50 twee slagen vaster, wachte tot de vis de lijn strak had gezwommen en sloeg toen beheerst na. Een bonk op de top en mijn hengel boog zich diep over het water.De karper was er een van het stoom locomotieven ras. De slip van mijn sigma begon te spinnen, en de vis ging er met een kalme haast onverstoorbare verontwaardigde niets accepterende kracht vandoor. En ik? Ik kon niets anders doen dan mateloos genieten van de snorrende slip en de diepgebogen twee ponds karperhengel die het zwaar te verduren kreeg van deze krachtpatser. Het enige wat ik zelf kon doen was proberen te zien waar hij naar toe wilde, en hem als het kon een beetje bijsturen naar de goede richting ( mijn schepnet ). Na naar mijn gevoel een behoorlijk lange tijd kwam hij toch weer dichter in de buurt. Haha jochie jij dacht mij toch niet te slim af te zijn met al die bezoeken aan overhangende takken en braamstruiken dacht ik nog bij mezelf, TOEN dook hij en begon aan een hoop gebonk gestommel en gedreun op de bodem van het kanaal.

En ik of liever gezegd mijn arme hengel kreeg het weer zwaar te verduren.
Nondeju wat was dit toch dadelijk valt mijn arm van mijn lijf, ik had al zo een vermoeden ik dacht al aan een grote spiegel, want die vechten veel langzamer en massiever dan hun schubkarper familie leden. Ten langen leste begon hij zich langzaam maar zeker te gedragen en kwam hoofdschuddend en boerend naar de oppervlakte ( grotere karpers laten wel eens luchtbellen ontsnappen als ze naar de oppervlakte worden gehaald ). Mijn arm zat nog steeds vast en ik stond verwachtingsvol in het water te turen. HOHOHOO NONDEJU !!!! WA UNE VIS !!! klonk het keihard over het water toen ik voor de eerste keer mijn spiegel zag. Want dat was hij een fantastische wondermooie spiegelkarper. Langzaam voorzichtig trok ik mijn buit over het landingsnet. Trok het balcombe net dicht en moeizaam hees ik de spiegel op de oever. Eenmaal veilig op de kant vleide ik de karper neer op de grote onthakings mat en verwijderde de gamakatsu nr 4 haak.Die zat trouwens perfect gehaakt in het dikke gedeelte van de onderlip, die was nooit losgeschoten. Even meten met de meetlat onder de vis, en ik mat 84 en 84,5 cm lengte tussen onderste en bovenste staartlob en de punt van de snuit, het gewicht was precies 24 pond en 3 ons aan prachtig getekende spiegelkarper.


"Mijn Spiegel"

Het was intussen langzaamaan donker geworden en ik wou perse’ mooie foto’s en film van mijn spiegel. Ik heb iets met stroom! Accu’s en batterijen ontladen zich spontaan, geven de geest als ik in de buurt ben. Dus dit was nu ook het geval, dan maar in de bewaarzak ik weet dat het een lang verblijf is, en hang de zak daarom aan een zodanig lang touw in het kanaal dat de vis zich rustig kan neerleggen op de bodem. Als dit tot mijn tevredenheid is gebeurd beaas ik beide hengels opnieuw. De rechter hengel met een vogelvoer boilie geflavourd met squid koi rearer ? tja zo heet dat stinkspul nou eenmaal. De linker hengel weer met vier maïs korrels op een verstelbare hair. Rechts op ongeveer twee meter uit de overkant en links in de vaargeul. Na op beide stekken een paar cupjes maïs te hebben geschoten met de katapult, ging ik achter mijn hengels zitten nagenieten van de vangst van de grandioze spiegelkarper. Zie je nou, na een stek een aantal weken met rust gelaten te hebben kan je na een hernieuwde voercampagne weer succes hebben, net op tijd.

Meteen de eerste keer op een goed aangevoerde stek een van de grotere vissen vangen. Meestal vang je op een minder goed voorbereide stek of een grotere vis of een aantal kleinere karpers. Die grotere karper domineert de stek en probeert de kleinere karpers te verjagen, of ?! De kleinere karpers zijn met zo’n aantal dat het de grotere karper te druk word en hij de voerstek verlaat. Dus dacht ik dat het nu wel gebeurd zou zijn met de vangsten.

Om 18:40 een run op de linker hengel beaasd met maïs. Een grote schubkarper schiet net voor het landingsnet los BARST NOU TOCH!!!!! Het leek verdacht veel op een twintigponder. Eigen schuld te hard gedrild denk ik, nou ja de onderlijn uit de boom gehaald, opnieuw beazen, ingooien en een beetje bijvoeren. Om 20:40 weer een run op maïs een schubkarper van 56 cm ligt even later op de onthaakmat. Het is nu echt pikdonker geworden en ik zoek mijn slaapzak op in mijn daf ya 126 web. Bij het licht van een gaslamp ( ja hoor de accu van de binnenverlichting was weer leeg of kapot ) lig ik een goed boek te lezen. Muziekje een pilsje erbij een joekel van een spiegel in de bewaarzak wat kan het toch mooi zijn.Om 22:30 een run weer op maïs !! even later een schubkarper van 58,5 cm op de kant, en ik dacht ojee al die kleinere karpers hebben de stek weer in bezit genomen en ik kan me dus opmaken voor een onrustige nacht ( ik was al voorzien en wou rust ).

Heel de verdere nacht niets meer gehoord of gezien, alleen maar gedroomd van blote meiden en grote spiegelkarpers. S’morgens tamelijk vroeg fotograferen en filmen van mijn spiegel, en na het terugzetten ( de vis zwom heel rustig en kalm weg of er niets gebeurd was ), ruimde ik alles op en reed naar huis weer een hele mooie ervaring rijker. Mijn voornemen om twee dagen te blijven vissen was verdwenen, ik was voldaan en nog langer blijven zitten kon dit weekend niet nog mooier maken.

Another story out of a fishermans life by Han Smits.