Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Overpeinzing van een karpervisser over het jaar 2001
Auteur: Cor Heyman

Waar was ik begonnen en waar was ik geëindigd met de zoektocht naar het grote onbekende met daar bij horende avontuur? Frankrijk, Duitsland en België worden wederom aan mijn vis trips toegevoegd. Grote karpers jagen constant door mijn gedachten, misschien komt het door de vele publicaties van de afgelopen jaren.
Natuurlijk heb ik dit leesvoer ook verslonden, want alles wat over karper beschreven staat moet je lezen. Het is als een magneet, je wordt aangetrokken door het onbekende je moet lezen! Prachtig geschreven boeken met ruime kennis van de Nederlandse taal zijn opengesteld voor de onwetenden.
Natuurlijk kan je ook lekker ongenuanceerd kankeren op artikelen, geschreven door iemand die waarschijnlijk zijn uiterste best weer eens heeft gedaan om iets op papier te krijgen.

Ook het grote onbekende van de wateren die tegenwoordig zo uitgebreid en gemeten in de bekende magazines staan beschreven, geven hun mysteries prijs.

Oké niet alles is waar! Dat weten jij en ik ook wel maar het is natuurlijk heerlijk om iets aan te grijpen wat èèn of ander “idioot” heeft geschreven. (wat moet je anders doen als je weer langs de waterkant zit te blanken) jij ook al? Ben gelukkig niet de enige!
Met alle respect maar niet iedereen die een grote karper heeft gevangen heeft de wijsheid in pacht. Er zijn mensen die toch goed bezig zijn maar nog niet het water of het geluk gevonden hebben om ook zo`n gigant te landen. Of gewoon de beschikbare tijd daar niet voor hebben.
Karper vissen is ook een sport van vele concessies voor je zelf en andere.

Of ik ook daar bij behoor betwijfel ik, nee ook ik heb nog nooit een vijftig ponder gevangen en waarschijnlijk ook nog nooit aan mijn lijn gehad. En een sessie met meer dan drie dertigers ook nog nooit gehad, tja ik viste zeker in het Buitenland ook altijd op het verkeerde wateren!
Buiten de kosten moet je natuurlijk ook over het benodigde vrije tijd beschikken en niet te vergeten toch een betrouwbare vismaat die je vergezel op zo`n reis, want vergeet niet het is en blijft op sommige wateren toch een avontuur waarvan je de uitkomst niet weet.
Om in het buitenland s`nachts met windkracht 7 op een waanzinnig groot meer een karper uit een boot te moeten drillen en landen staan bij mij niet hoog op mijn verlanglijstje hoor.

Ik heb het gevoel dat het karper vissen op zich zelf enorm aan het uitbreiden en of aan het veranderen is, buiten het target vissen die sommige mensen met veel gevoel van romantiek beschrijven is het vrij normaal dat je minimaal een keer per jaar een vistrip naar het buitenland maakt. Dan nog de grote voercampagnes die je moet maken als je tenminste wilt vangen op je stekken (volgens sommige).

Ach wat maakt het ook uit, lees en doe je voordeel er mee, meer niet! Interpreteer wel alles naar je eigen maatstaven en laat je vooral niet te veel meeslepen door iemand anders zijn gedachten.
Het is net televisie je amuseer je een tijdje, laat je mee nemen naar andere oorden waar je zelf nog nooit bent geweest of zelfs nooit zal komen. Wat belangrijk is blijf volwassen, laat je niet direct met een sprookje verleiden.

Wat ik daar zelf zo bedroevend aan vind is dat er nu karpervissers zijn die zonder enige ervaring in wat dan ook hun weg weten te vinden in binnen en buitenland. Nog nooit hebben ze het karper vissen echt beleeft zoals vele van ons ook echt beleven.
Alles is voorgekauwd, beschreven of verteld. Materialen waarvan je vroeger zelf moest uitvinden of iets voor je visserij geschikt was, wordt nu door die publicaties voor jouw bepaald, vaak echter met een vaak niet direct weg te schuiven argument. Nadenken hoef toch niet meer? Want heb je het boek van ……… al gelezen? Nou daar staat het op bladzijde 40 dus wat wil je nou toch!
Het lijken wel allemaal bijbels, ieder heeft de zijne.

Kom op mensen iedereen wil vangen, iedereen wil zijn record verbreken, wat! ach jij niet? Jij vis voor de lol! Ja zeg ik ook altijd als ik weer een knaak in de gok kast gooi, speel niet om te winnen hoor! Wie maakt nou wie wat wijs?
Maar in het proces van dit alles verliezen we wel het inzicht van ons zelf waarom vissen we nu eigelijk op karper? Weer jij echt het antwoord hierop! Kom op vertel!
We besteden soms duizenden guldens aan materiaal, aas, geur en smaak stoffen. Ja, je denkt het goed ook ik hoor!
Maar vaak word je door een episode uit een boek direct weer de andere richting heen geslingerd want hij vang wel en mij lukte het niet. Kom mensen dan heb jij ook geen connecties die je vertellen waar die grote karpers zitten en heb je waarschijnlijk ook geen exclusieve rechten om ergens te mogen vissen die voor andere vissers niet toereikend zijn.

Vergis je niet in mijn betoog, een ode aan al die mensen die een boek of regelmatig een mooi verhaal in de magazines schrijven. Zonder hen had mijn karper - visserij er nooit zo gekleurd uitgezien.
Geniet nog steeds van de verhalen en heb zeker veel bijgeleerd, maar ook gelezen over methodes die ik en mijn vismaten 20 jaar geleden ook al hadden uitgevonden. Kan ook niet uitblijven dat er methodes of technieken geclaimd gaan worden door andere mensen, ach wat geef het ook, het hoe en waarom is vaak het belangrijkste, niet het weten dat het bestaat is genoeg!

Wij zijn met overladen emoties vaak het slachtoffer van onze eigen gebreken en het zelfvertrouwen loopt niet al te vaak een deuk op.
Ook hier geld de sterkste overwint, al die snelstarters laten het weer snel afweten, hengelmateriaal staat dan weer te koop.

Als je het afgelopen seizoen alles op een rijtje zet heb je er dan een goed gevoel er bij? Ja???? Dan ben jij die ene die geen vismaten en niets gelezen hebt!!! Proficiat!

Met de vriendelijke karper groeten,
Cor Heyman