Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Wondermiddel of toeval?
Auteur: Mark Zelle

In gedachten verzonken staar ik naar mijn schepnet, al nachten lang ligt hij te wachten op een beetje actie. Ik besluit op te gaan ruimen na weer een nacht droog te hebben gestaan. Ik kruip de tent uit en zie tot mijn schrik dat er een behoorlijk dikke lucht aan komt. Aahh shit de eerste druppels tikken al tegen mijn tent. Vlug gooi ik alles in de auto. Terwijl ik naar de plaatselijke hengelsportwinkel rijd om wat informatie in te winnen barst het echt los, pff ik ben net op tijd. Eenmaal binnen maak ik even een praatje.,, Nee, het gaat niet best de laatste tijd, iedereen klaagt”, wordt mij medegedeeld. Er zijn nog maar een paar vissen gevangen. Nou, dan ligt het niet aan mij denk ik bij mezelf. Het stelt me een beetje gerust.

De telefoon rinkelt en mijn gesprekspartner raakt in een langdurig gesprek verzeild. Ik struin ondertussen de schappen af. Ruik even aan de boilies trek een potje flavour open. Ach, je kent het wel. Plotseling valt mijn oog op een doos waar een aantal busjes in staan. Ik pak een busje, bekijk het zeer goedkoop aandoende etiket en ruik er even aan. Het ruikt best wel goed. Inmiddels is de winkelier klaar met zijn gesprek en richt zich weer tot mij. ,,Neem er maar één mee” zegt hij, ,, ik raak ze nooit kwijt maar laat me wel even weten of je er wat mee hebt gevangen” . ,,Hier heb ik geen vertrouwen” in deel ik hem mede en zet het busje terug. Na lang aandringen en verkooppraat ( een wondermiddel volgens de winkelier) neem ik het busje toch mee. Ik ben benieuwd.

Een week later sta ik weer aan het water, maar dit maal gewapend met het ,,wondermiddel”. Ik breng het poeder aan op één van de boilies en werp het in. Ik lees het etiket en begrijp er weinig van, nou ja, het is iets met Aminozuren zover kom ik wel, ik wacht wel af. De uren verstrijken en een nieuwe dag breekt aan. Plotseling begint de pieper te krijsen. Ik vlieg naar mijn hengel en sla aan. Mijn eerste karper op dit water, het heeft heel wat nachten geduurd. maar wat een lekker gevoel geeft dit. Na een lange dril glijd de vis mijn net in. Het is een mooie 24ponds schubkarper, een mooi begin. Plotseling dringt het tot mij door dat ik aan deze boilie het ,,wondermiddel” heb gedaan. Dat is toevallig! of toch niet?

Een aantal dagen later sta ik vol goede moed weer aan het water. Het zelfde ritueel als de voorgaande keer herhaalt zich. Even later val ik in slaap en word de volgende ochtend vroeg gewekt door een klein zwart piepend vosje, beter bekend onder de naam FOX Optonic. Ik sta mijn tweede karper te drillen en na een minuut of vijf heb ik een 14ponds spiegelkarper op mijn mat liggen. Ook deze ving ik weer op het ,,wondermiddel” Ik krijg een vermoeden dat het misschien toch wel werkt.

De dagen gaan voorbij en er is niemand die goed vangt, als ze al wat vangen. Ook ik zit twee keer voor niks. Ik begon net vertrouwen te krijgen in het ,,wondermiddel” en nu laat hij het afweten. Het is op een vrijdagavond wanneer mijn vriendin voorstelt om te gaan vissen, (ik stond er zelf ook versteld van) Ik gooi meteen de spullen in de wagen en we rijden naar het water. Het schemert al wanneer het 80grams lood het wateroppervlak doorklieft. Ik ga naast mijn volschubje zitten en trek een biertje los. Een stukje verderop zitten vier andere jongens, één van hen komt naar ons toe en begint een gesprek. Ze blijven ook 1 nacht en hebben er weinig vertrouwen in aangezien het weer al dagen het zelfde is en bij iedereen de vangsten uitblijven.

Ik drink nog een biertje en zet de eerste stretcher in de tent. Terwijl ik daarmee bezig ben begint mijn optonic voorzichtig te piepen. ,,Hahaha daar trap ik niet in” zeg ik tegen mijn vriendin. ,,Ik doe niks”,zegt zij onschuldig. En dan gaat het snel. De baitrunner begint te ratelen en de optonic krijst het uit. Ik gooi de stretcher weg en pak de hengel, sla aan en voel dat er wat aan zit. Het is een kleintje deel ik haar mede. Ik geef Esther mijn hengel en trek snel mijn waadpak aan.,, Ik houd hem niet meer” schreeuwt ze angstig. Ik kijk om en zie de hengel zo krom als een hoepel. snel draai ik de slip wat losser en stap het water in. Ik ga voor het riet staan en draai de slip weer wat zwaarder wat ik al snel weer moet corrigeren. De vis is sterker dan ik had verwacht. De minuten verstrijken ,, heb je hem al”? klinkt een paar keer vanuit de tent. Was het maar waar denk ik elke keer. Uiteindelijk delft de karper het onderspit en waad ik terug naar mijn stek. Ik stap uit het water, leg de mat goed en probeer de vis uit het water te tillen wat me bijna een hernia oplevert. Ik schijn met de zaklamp op de vis en zie nu pas hoe groot de vis is. Eenmaal op de mat herken ik de vis, het is een bekende dertiger van dit water. De klok geeft een gewicht van 31.6 pond aan. Mijn eerste dertiger van dit water! En wederom op het Wondermiddel!!!! weer niks op de andere ,,Kale” boilie, toeval of niet?? De andere jongens hadden die nacht geen van allen wat.

Het potje raakte ik kwijt en viste er dus ook niet meer mee. Totdat ik een jaar later tijdens een sessie in Frankrijk het potje weer terug vond.( het lag in de zak waar de slaapzak van mijn vriendin in zit) Het was de laatste nacht, ik had nog niks gevangen en had er flink de balen van, dus ik besloot het ,,wondermiddel” weer te gebruiken. Die nacht lag ik op een wonder te wachten. (op het hele meer waren die week maar 2 vissen gevangen, de laatste 5 dagen zelfs niks) Vroeg in de ochtend gebeurde het, uit het niets een keiharde run. Ik had mijn buit toch nog binnen, een mooie spiegelkarper. Raad eens op welke boilie ik hem ving....Inderdaad, mijn ,,wondermiddel” Het staat nog steeds in de meeste winkels en zelfs op CARP 2002 zag ik een paar potjes staan. Gek genoeg vis ik er niet meer mee, stom he? Je wilt nu zeker wel de naam weten van het product? Dat zeg ik dus niet! Dat is Top secret.

Veel succes in jouw zoektocht naar een wondermiddel. Bon peche,

Mark Zelle
m.zelle@12move.nl

Reageer op dit artikel.