Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Over Hair & Riglengtes
Auteur: Gijs Spee

Dit artikel zal gaan over de lengte van een onderlijn & hair ,
Het variéren van deze 2 factoren , is soms duidelijk merkbaar in de resultaten.
Allereerst ga ik wat dieper in op de hairlengte , enige tijd terug , heb ik al eens een artikel over dit onderwerp geschreven.

Verschil in hairlengte , waarom ?

Er zullen vast en zeker mensen zijn die denken , dat de lengte van je hair niet zoveel uitmaakt , met het volgende voorbeeld , en met behulp van enkele illustraties wil ik duidelijk maken dat het (in mijn ogen) WEL wat uitmaakt: Als een hair bijvoorbeeld heel lang is , daarmee doel ik op meer als 1 cm tussen de ronding van de haak en de boilie , is er een kans dat als de karper aast , en over je voerplek komt hij soms alleen je boilie opzuigt. Omdat de hair “te” lang is , zal de haak buiten de bek van de karper blijven met als resultaat dat deze beet niet of nauwelijks geregistreerd zal worden , omdat de haak niet prikt en deze beet dus niet resulteert in een run.

In het bovenstaande voorbeeld van een onderlijn , in dit geval een line aligner , zie je dat de boilie vrij ver van de haak afzit , met behulp van de volgende tekening zal duidelijk worden , wat er volgens mij “kan” gebeuren , met een te lange hair.:

Denk je even in , dat de rode streep de gesloten bek is van de karper , de haak is niet volledig , of soms totaal niet in de gesloten bek van de karper , waardoor je , ALS je al een run krijgt , de vis hoogstwaarschijnlijk mis zal slaan!.

Uiteraard willen we dat niet , de oplossing ligt voor de hand , en is dus heel simpel , de hair zover inkorten ,dat op het moment dat de karper de boilie inslikt , ook de haak meegeslikt word .
Wat resulteert in het straklopen van de onderlijn , prikken ,”schrikken” en de daaropvolgende run.
De volgende tekening is voor de visuele ondersteuning , wederom staat de rode streep voor de gesloten bek van de karper :

Na deze uitleg , over hairlengte , moet ik er aan toevoegen dat een TE korte hair de werking van een onderlijn kan wijzigen , bij een te korte hair bij line aligner , zal de haak niet meer zogoed indraaien als hij hoort te doen. Houd daar dus rekening mee.
Zelf vis ik ongeveer met een ruimte van 2 mm tussen de boilie en de ronding van de haak.

Lengte van de onderlijn

Nu volgt er een stuk over de lengte van een onderlijn , waarom korter of juist langer , met een stukje over dresuur en aas ingevoegd.

Er zijn nog steeds mensen die zonder zorgen een onderlijn knopen , deze klakkeloos ergens in het water gooien , en vis vangen. De meeste karpervissers daarintegen zullen merken dat de standaard onderlijn het zo langzaam maar zeker laat afweten , en er naar andere mogelijkheden moet worden gezocht.

Vaak zijn de resultaten al een heel einde te verbeteren door wat te varieren met de lengte van je onderlijn. Als je je nu afvraagt waarom ? lees dan vooral verder.

Stukje over dressuur

Op water waar regelmatig word gevist , zal op den duur dressuur optreden.
Soms in extreme mate , soms nauwelijks merkbaar. Daar ik toch het idee heb dat de gemiddelde karpervisser behoort te weten wat dressuur is , ga ik daar verder geen uitleg over geven , maar geef ik slechts mijn kijk op dressuur met betrekking tot onderlijn lengte.

Op een maagdelijk water , is elk voer voor een karper “veilig“ , tenzij het bijvoorbeeld niet eetbaar is.
Doorgaans word al het voer als eetbaar gezien en zonder aarzelen opgenomen. Op een water waar regelmatig word gevist , met bijvoorbeeld boilies, Zullen de karper steeds voorzichtiger zijn tijdens hun zoektocht naar voedsel. De karper zal bijvoorbeeld het voer op de voerplek proberen weg te blazen..Als jou onderlijn dan te kort is, dan reageert je boilie onnatuurlijk De karper zal je haakboilie , of zelfs de hele voerplek mijden.

Dat is echter niet het enige probleem , de karpers weten na enkele tijd manieren te ontwikkelen , om binnen enkele seconden je aas + haak op te nemen , en vervolgens weer uit te spuwen als het als “vuil”word beoordeelt , door bijvoorbeeld een te grote haak
Dit is op de lossen met een kortere tot zeer korte onderlijn , de vis wil de boilie opzuigen en beoordelen , zwemt een heel klein stukje , verwacht dat er niks gebeurt omdat er tenslotte nooit wat mis gaat. De karper beoordeelt dit dus fout , omdat je een korte onderlijn hebt , loopt deze heel snel strak , bij de kleinste beweging doet het lood zijn werk en zet de haak De rest is kinderspel.

Wat doen we daar nou aan ?

Na het lezen van het bovenstaande stuk , moet het voor de gemiddelde mens niet zo heel moeilijk zijn om te bedenken hoe we kunnen voorkomen dat de karper onraad ruikt , en het voer laat voor wat het is.

Ik ga verder dus geen maten opgeven om een onderlijn te maken die wel vangt , want dit is tenslotte op elk water anders. Dit stuk is alleen om de karpervisser duidelijk te maken , dat het varieeren van deze dingen wel eens verassend zou kunnen uitpakken. Het enige wat ik jullie lezers wil meegeven , is : Vang je wat minder als eerst , of kan het gewoon beter (het kan tenslotte altijd beter, nietwaar?) ga dan eens wat aan het varieren met hair en onderlijn lengte.

Verder wil ik even onder de aandacht brengen dat ik van mening ben dat er nog veel te vaak met veel te groten haken word gevist. Als een karper je haakaas opneemt , en er bungelt een haak maatje 2 aan , zal de gemiddelde karper deze netzo snel uitspuwen , als dat hij hem opgenomen heeft.

Ten tweede is het zo , dat grote haken de vis vaak erger beschadigen , en de resultaten ook niet veel beter zijn , het vissen met een kleinere haak brengt namelijk veel voordelen met zicht mee :

1. De vis zal het aas minder snel uitspuwen
2. Minder beschadiging aan de bek van de karper
3. Betere inhaking
4. Minder kans dat de haak de bek gaat uitscheuren , en je de vis verspeeld

Ik hoop dat jullie wat hebben aan dit stuk , ik weet dat dit geen wereldnieuws is , maar er zijn nog vele vissers die dit soort dingen nog niet weten , denk bijvoorbeeld eens aan de beginners.

M.v.g & Tight lines
Gijs spee
Msn : gijsss@hotmail.com
Icq : 97011695

Reageer op dit artikel.