Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Nog nadenkend aan onze vorige sessie toen we 3 twintigers op de kant haalden ( 24 , 24 , 26 ) vertrokken Rik en ik op de fiets met een volgeladen viskar erachter met als doel om een nachtje op “ons” water te vissen. Na 5 minuten kwamen we aan en begonnen ons kamp op te zetten, de boot op te blazen en de hengels te beazen. Rik ging patat halen en ik begon mijn drie hengels uit te varen. Toen ik net mijn lood van de rechter dus de laatste hengel te water had gelaten kwam Rik terug.

Ik ging alles gereedmaken voor de nacht terwijl rik zijn hengels uit ging varen. De linkerhengel vaarde hij naar een van de beste stekken van het water, waar we de vorige keer 3 vissen vingen (18 , 24, 26 ) , Toen hij na een half uur nog niet terug was riep ik : ,, Rik !!! ... Rik!!! ... wat ben je aan het doen???”

waarop hij antwoord: ,, Ik kom eraan ik heb een groot talud ontdekt”. Na 5 min. was hij terug en vaarde meteen zijn rechterhengel uit . Snel keerde hij terug en begonnen we te genieten van de patat. ,,Hey Rik vaar je je middelste niet uit???” . ,, Jawel maar waar?”. Helemaal achterin de hoek wist ik een groot ondiep plateau te zitten op +- 100m afstand van ons , de kans om vis te verspelen is daar zeer groot vanwege de vele takken die daar op de bodem liggen.

,, ja dat lijkt me wel wat” antwoord hij. Als aas koos hij een Oranje squid & crab boilie door mij gemaakt. ,, Ja dat wordt wel wat vannacht” antwoord ik. Rik is nog 10m uit de kant en schreeuwt: ,, Gerben je swinger !”.


“Gerben met een 24-er van onze vorige sessie”

Hij had het woord swinger nog niet uitgesproken of ik hoor mijn middelste delkim het uitkrijsen. Snel gris ik de hengel van de steun en sla aan na een dril van een minuut of tien ligt er een mooie schub op de mat die na wegen 18 pond bleek te zijn, snel de vis weer in zijn element terug gezet en de hengel opnieuw uitgevaren. Het is bijna donker en we besluiten dat we vroeg gaan slapen, maar na een uur begint mijn delkim zijn werk te doen en krijst het uit. Ik ren naar mijn hengel en sla aan en een log gewicht aan de andere kant van de lijn begint rustig te zwemmen naar een onderwater gelopen steiger, ik kon trekken wat ik wou maar de vis bleef maar zwemmen richting steiger. ,, Dit is een dikke” zeg ik tegen Rik. Maar ik vrees voor het ergste, de vis zwemt zicht vast onder de steiger. de lijn schuurt langs een van de steigerpalen en de spanning is er af. ,,Shit, verspeelt!” ,snel de hengel weer goed gemaakt, beaast en weer uitgevaren. we liggen net weer te dromen over karpers als we gewekt worden door een viertal piepen van de rechterhengel van Rik.

ik zie dat de swinger aan het zakken is en roep ,,Rik! zakker!” , Rik slaat aan maar tevergeefs, Rik vaarde de hengel uit en ik was alweer in dromenland. tot een uur of half een toen mijn rechterhengel het weer begon uit te krijsen, ditmaal zwom de vis mijn kant op en dus weg van de obstakels. Na een dril van 10 minuten lag er een vis van een pondje of 15 op de mat. het was pikkedonker en ik probeer de vis te onthaken terwijl Rik met de lamp bij schijnt , ,,ja nu kan ik het beter zien .....een spiegel??? ......DE spiegel??? ja het is hem!!! ,, Yes ik heb de enigste spiegel van het water gevangen, deze vis heb ik in het voorjaar al eens zien zwemmen maar niemand geloofde mij en zeiden dat er eerst drie spiegels inzaten maar dat die kort na elkaar zijn overleden. Ik was helemaal blij en pakte de weger, de weger stopte op 15 pond.

De vis in de bewaarzak gedaan en toen begon Rik zijn rechterhengel te fluiten, Rik sloeg aan ,, ik heb um” de vis heeft er nog niet eens een minuut aangezeten of de spanning van de lijn is er af. ,,Shit los!!” zegt Rik. ,,Nee dat kan haast niet” antwoord ik. Rik draait de lijn binnen en ziet dat de haak van de stiffrig af is! ,, Huh hoe kan dat nu weer?” , Na enige tijd beseften we ons dat het toch zo was, snel weer een onderlijn eraan gemaakt en weer uitgevaren.


“Tijger” de enigste spiegel van het water.

We zaten nog niet in onze slaapzak of de net door Rik uitgevaarde hengel gaf twee piepen , Rik doet zijn schoenen alvast aan en op dat moment geeft zijn middelste hengel (op dat plateau) een paar piepen waarop hij steeds sneller gaat piepen , rik slaat aan en de vis zwemt weg van de obstakels richting open water , na een minuut of 14 zit de vis nog steeds diep en zwemt richting mijn lijn van mijn rechterhengel , ik hou de hengel zo hoog mogelijk maar het helpt niets de neemt mijn lijn ook mee.

na 5 minuten begint de vis steeds minder diep te duiken en mijn lijn is nu ook los.

De vis geeft zich over en ik schep de vis , ik draag hem naar de mat en onthaken de vis pakken de weger en de weger stopt op 20 pond, dat kan niet zegt rik, hij is veel dikker” een beetje teleurgesteld doen we de vis in de bewaarzak en Rik vaart mijn rechter en zijn middelste hengel uit. na 3 kwartier liggen we lekker te dromen over dikke karpers tot mijn rechterhengel weer begint te krijsen als een baby. Snel gris ik de hengel van de steun en begin met de dril, deze vis geeft zich na 5 min. al over en Rik schept de vis, leggen hem op de mat en wegen hem, 17 pond.

De vis wordt vrijgelaten en wij hervatten onze slaap tot ’s morgens om kwart voor negen als mijn vader langskomt en vraagt of we nog wat hebben gevangen.


Rik met zijn 20 pond schub.

Daarna hebben we foto’s gemaakt van de spiegel van mij en de schub van Rik.
De zon begon zijn werk te doen en de temperatuur liep op tegen de 30 graden.
We zijn toen op gaan ruimen. en tegen half twaalf waren we thuis. We waren wel tevreden met het aantal gevangen vissen maar vorige keer waren de vissen een stuk zwaarder, maar ja het maakt niet uit we hebben tenminste wat gevangen.

Tight lines , Gerben Lievers