Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
1973
Het wel en wee van een verstokte karpervisser
Auteur: Han Smits

Het was in de tijd dat ik naar de L.T.S. ging toen mij de naam van het ven weer ter oren kwam. Voor deze tijd had ik alleen nog gevist op voorns, brasem en baars. In het ven echter was een flinke populatie karper aanwezig, Die tot mijn verbijstering en verwondering steeds weer in luttele seconden korte metten maakten van mijn lichte zorgvuldig uitgelode witvis tuigjes, En mijn soepel vaste stokje op zijn breekpunt testen.Het viel me wel op dat ik veel meer actie van karper kreeg dan de gerenommeerde oudere mannen die er op karper visten met meters lange strand hengels en joekels van zee molens met 50/00 lijn erop. Aan het einde van die lijn zat dan een botlood van 100 gram en een joekel van een haak beaasd met een grote aardappel of vol gekneed met een grote homp ondefinieerbaar deeg. De hengel stond dan opgesteld als een stuk luchtafweer geschut gezekerd met een lang touw verbonden aan de hengelsteun.

Het was een spectaculair gezicht als een karper zich niet meer kon bedwingen en zich vast vrat aan de bonk aas. De hengel boog zich dan (soms in zijn voegen krakend ) in een geweldige hoepel naar het water en werd niet zelden uit de steun getrokken, Ik snapte meteen waar dat touw voor was! .De reactie van de baas van de hengel was minstens even spectaculair. De man vloog als door een heel nest wespen gestoken uit zijn strandstoel. Pakte in het gunstigste geval de hengel of haalde het touw binnen en begon als een bezetene aan de molen te draaien. Dan kwam ofwel de karper aan de oppervlakte flapperend naar de kant maar meestal gaf de lijn met een luide knal de geest. Meestal kreeg je dan als de karper op de kant lag een volks oploop met een trotse gelukkige vanger in het midden of een diepe stilte aan de waterkant die even later overging in een diepgaande discussie over te dunne lijnen of monsterkarpers. Ik bezag dit met grote verwondering en dacht in mijn twaalfjarige onschuld dat dit de manier van karpervissen was. Dus werd er thuis mijn 1,65 mtr lange volglas spin hengel die ik met sinterklaas had gekregen gepromoveerd tot karper hengel. Zo laat ze nou maar komen die karpers was mijn gedachte en de eerstvolgende visdag kwamen ze ook die karpers. Echter het enige wat er gebeurde was dat mijn naar ik dacht onverwoestbare 18/00 nylon lijn geen enkel probleem was voor vriendje karper, die vrolijk met een achteloos rukje mijn spulletjes sloopte. Thuisgekomen voelde ik me vernederd en machteloos , Wat nu ? opgeven ? Dat nooit !!!
Een keer in mijn leven zal ik er zo`n machtige vis uithalen bezwoer ik mijzelf !!!

Ik had mijn zakgeld gespaard en ging naar het hengelsport huis een winkel waar ze vis spullen verkochten in veghel. Daar aangekomen vroeg ik om de sterkste nylon lijn die er te koop was, Ga je dan naar zee vissen vroeg mijnheer hermes. De eigenaar en ik vertelde wat er gebeurd was, mijnheer hermes vroeg ? maar had je de molenslip wel goed afgesteld. Pats die zat, Ik moest bekennen dat ik helemaal niet wist wat dat was, Ik dacht dat die soort vleugelmoer er voor diende dat het spoeltje er zeker niet af zou lopen, En had dat ding dus maar zo vast mogelijk aangedraaid. Mijnheer hermes glimlachte eens en vertelde mij dat ik echt niet de enigste was zelfs veel volwassen vissers wisten dat niet. Na een mooi gesprek en veel te hebben opgestoken ging ik naar huis met een rolletje nylon van 25/00, wat loodjes van 15 gram en een zakje arendsklauw haakjes zo groot als een kwartje. Thuis aangekomen werd mijn molentje eens grondig onderzocht ik schroefde alles los wat maar los kon, en keek verbijsterd naar de hoop losse tandwieltjes veertjes en stangetjes. Gelukkig had ik het boekje van het D.A.M. molentje nog steeds bewaard, Daarin stond een tekening van het binnenste. Nadat ik alles had schoongemaakt met wasbenzine werden de onderdelen ingevet en werd het molentje weer in elkaar gezet. Warempel ! Het werkte ook nog en hoe, veel soepeler dan eerst. Nu was de slip aan de beurt dit was een erg simpel geval, Het bestond uit een borgveer een stalen plaatje en een vilten ring. Het borgveertje en het stalen plaatje waren alleen maar vuil en waren na een poetsbeurt weer als nieuw. De vilten ring was echter keihard geworden doordat ik de slipmoer altijd vastgedraaid liet zitten. Ik dacht er een tijdje over na en besloot de vilten ring uit te koken in water. Zo gedacht zo gedaan, En het werkte er kwam een hoop vuil uit en het vilt werd weer mooi zacht. Na droging werd de slip weer in elkaar gezet na op het vilt een paar druppeltjes naaimachine olie te hebben gedaan. De slip werkte weer voortreffelijk ik moest meerdere keren aan de slipmoer draaien voor de weerstand groter werd.

Ondertussen had ik van mijn ouders een abonnement op De Sportvisser een hengelsportmagazine gekregen. Daarin werd spaarzaam over karpervissen geschreven ( in 1973 was karpervissen iets wat alleen zonderlingen uitoefenden ) Er was niet veel te koop wat hengels betreft en wat er te koop was, was erg duur en zeker niet door mij te betalen. In de sportvisser werd geschreven over een boek dat al in 1969 was uitgekomen en nu dus zijn zoveelste druk beleefde. Het hete KARPERVISSEN en was geschreven door Jan b de Winter ,Ik had intussen weer aardig wat gespaard en mocht het boek van mijn ouders bestellen, toen ik na lang wachten het boek in mijn bezit had heb ik het 3 of 4 keer achter elkaar gelezen. Maar het enige waar ik wat aan had was de aas bereiding en montage ( piepers koken en op de haak reigen ). Het boek ging mij boven de pet ik kon het toen nog niet begrijpen, En het ging over wilde karper maar in het ven zat alleen gekweekte karper die volgens de schrijver wat vechters mentaliteit niets waard zouden zijn en door iedere schooljongen met gemak gevangen kon worden , Tjonge tjonge wat ging ik weer de put in . In het ven zaten die 50/00 brekende kweek karpers en die zouden dan niet vechten? Op het strafkamp L.T.S. genaamd waren de examens nu voorbij, En ik kwam er weer net doorheen. Wat heb ik toch altijd een hekel aan scholen gehad, je kop werd volgetoeterd met nietszeggende getallen, formules en begrippen. Bij mij is het zo dat waneer ik mijzelf ergens in interesseer ik het vanzelf snap.

Eindelijk vakantie!


VAKANTIE!!! EINDELIJK. Zes weken geen oude zakken met hun gezever aan mijn kop.
Snel naar huis de pukkel in de verste hoek van de gang neergekieperd, Het rapport inleveren, met mijn hand op het hart beterschap belooft, visspullen inpakken terwijl de aardappels staan te koken, alles op mijn fiets vastsjorren, en met een bijna smeltend doosje hete piepers in mijn tas naar het ven. Tjonge ik ben er niemand aanwezig dus kan ik overal gaan zitten, het mooiste plekje vind ik voor een lelie veld. Het oude ven was destijds vergeven van de lelie velden en de bodem was een grote modderplaat. Net bij dat lelie veld was een harde plaat lichtkleurig zand. Zachtjes zet ik mijn spullen op ruime afstand van het plekje neer en sluip voorzichtig naderbij. ( Toch wat geleerd uit jan b de winters boek karpervissen.) Vanachter het riet kan ik af en toe een lelie blad zien trillen, Dit kan betekenen dat er een of meerdere karpers onder zitten. Ik sluip terug naar mijn spullen en tuig zachtjes maar secuur mijn hengeltje op. Na een klein stukje aardappel aan de arendsklauw haak te hebben geschoven, gooi ik met een zacht onderhands worpje in. SHIT! Vloek ik binnensmonds, Te hard het stukje pieper vliegt eraf geeft eigenlijk ook niets want ik was vergeten mijn steunen te plaatsen. Voorzichtig en stil duw ik de twee steunen met een V-vormige kop in de hier zachte grond. Na weer beaasd te hebben lukt het opnieuw ingooien ditmaal perfect, het stukje pieper komt vlak naast het lelie blad terecht. Ik leg mijn hengeltje op de steunen met de top laag over het water wijzend richting aas en draai langzaam de lijn strak. Als ik de lijn bijna strak heb, Hang ik er een rolletje aluminiumfolie als waker in en trek dat langzaam naar beneden. Hierna neem ik een halve aardappel, knijp deze fijn en voer het kruim op de visplek. Ik ga op mijn klapstoeltje zitten en wacht op wat er gaat gebeuren, En zit gefixeerd naar het aluminium rolletje te staren. Intussen heb ik een sigaretje gedraaid van die lichte matrozen shag, Het eerste wat ik op de L.T.S. heb geleerd. Na ik schat 3 kwartier gaat er een trilling door de waker en mijn hart staat even stil, Er zit iets bij het aas!. De haartjes op mijn handen staan recht overeind als ik ze boven de hand greep van de hengel laat zweven.

DAAR ! De waker dwarrelt 10 cm omhoog kom op ! loop door ! Loop toch door ! Denk ik. Dan ineens loopt het aluminium wakertje in een snelle vloeiende beweging tegen de hengel, In een reflex. grijpen mijn handen de handgreep en zet ik met een soepele vloeiende beweging de haak. De vis stopt een seconde, Beseft dat er iets niet klopt en spurt ervandoor.Mijn hengeltje buigt als een lakei en de slip van de molen begint soepeltjes lijn af te geven. Ahaa zo werkt dat dus, Dit is inderdaad veel beter. De vis is het open water opgezwommen en houd zich veel rustiger dan de andere keren dat ik er een karper aanhad. ( met een spin hengeltje kun je niet zoveel kracht uitoefenen als met een echte karper hengel in dit geval is de lijndikte van 25/00 veel te zwaar, op dit hengeltje zou 16-18/00 goed zijn nu is de hengel aan het einde van zijn Latijn en houd de goed afgestelde slip het zaakje onder controle, maar wat wist ik daar toen van toen was het voor mij een super combinatie ) De karper zit nu hoger in het water en ik kan nu lijn op hem winnen, Na een paar minuten heb ik hem bijna onder de kant. Nu alleen nog even opletten dat hij niet in de lelie bladeren zwemt en hij is van mij. De karper heef zijn krachten verspeelt aan de perfect uitgebalanceerde lijn-molen-hengel combinatie. En ligt met zijn bek aan de oppervlakte naar adem te snakken, NONDEJU !!! WAT EEN MUIL daar kan wel een hele pieper in en moet je die kop zien zo`n grote karper had ik nog nooit gezien. Mijn schepnet is te klein schiet het door me heen, Maar gelukkig tijdens het scheppen gaat de karper er met zijn kop het eerst erin, en kan ik het hele zaakje met een grote uit het net stekende staart op de kant trekken. JIEHAA!!! Ik heb er een en wat voor een meteen zo`n grote vlug even kijken hoe lang hij is, TWEEENVIJFTIG CM!!!. Ik weet van opwinding niet wat ik moet doen, en leg de vis even met het schepnet dichtgeslagen in het water. Ik draai met trillende vingers een sigaretje en kijk nog eens rond, niemand te zien, Niemand die getuige is wat jammer. Maar dan denk ik, Nou en ik vis toch ook voor mijn eigen plezier. Na een paar minuten haal ik het rits-rats-klik fototoestel van thuis tevoorschijn en maak een paar foto`s van mijn supervangst Liggend in het gras met een paar dobbers en mijn onthaaktang om zich heen. Ik bewonder mijn vangst nog even goed, en precies op het moment dat ik de karper voorzichtig in het water laat glijden roept een stem, hèèè wat doe jij nou niet teruggooien!! geef hem maar aan mij dan vreet ik hem wel op. Verbluft kijk ik om en zie een van de oudere mannen met haastige bewegingen naar mij toe komen. Bij mijn plekje aangekomen grijpt hij mijn net en begint verwoed in het water te scheppen, vrekkes snotjong nou is hij weg.

Voorzichtig begin ik over Jan b de Winter en over weidelijk vissen, Maar word meewarrig aangekeken en krijg een preek te horen over toenmalig levende denkbeelden zoals, Hij gaat toch kapot en Die vang je toch nooit meer En zo`n grote vreet al het voedsel van de kleine op en ten langen leste Weet je wel wat zo`n vis kost bij de visboer. Totaal overrompeld door zoveel domheid ruim ik zwijgend mijn spullen op, pak alles op mijn fiets en verlaat de oude gek. Als ik al op de fiets zit hoor ik hem nog roepen, Ik zal er wel voor zorgen dat jij je vergunning kwijtraakt. GODVERDOMME VAKANTIE EN NOG VAN DIE OUDE ZEVER ZAKKEN AAN MIJN KOP. Een paar dagen later kom ik bij mijnheer hermes in de hengelzaak, hij zegt meteen als hij mij ziet hè jochie gefeliciteerd Zo`n grote hebben die oude zeurpieten nog nooit gevangen en maak je maar geen zorgen over je vergunning het is allemaal warme lucht wat er uit de monden van zulke mensen komt.

Ik heb nog jaren op het ven

gevist en dezelfde vis meerdere keren gevangen, ik was er toen toch al wel achter gekomen dat de karpers op het ven toendertijd niet zo heel erg groot waren, maar die indrukken blijven me bij ik vergeet die vangst nooit meer.

Han Smits 1 januari 2000.

Reageer op dit artikel.