Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
P.V.A.:

Dit is ongetwijfeld het aller nauwkeurigste attribuut om aas mee te voeren. Het aas licht pal naast het haak aas P.v.a. is een wateroplosbare stof, dat niet schadelijk is voor de natuur. P.v.a. is met gemak te verkrijgen en is in verschillende vormen te verkrijgen. Zoals in strings, netjes of als zakjes. Het enige nadeel aan p.v.a. is, dat het alleen te gebruiken is bij droge azen, zoals boilies en pellets, want zoals ik al zei, het is wateroplosbaar. Maar dan ook echt wateroplosbaar, want bij de kortste contact met water begint het al op te lossen. Dus als je p.v.a. gebruikt in combinatie met geweekte, natte, azen, dan zal het p.v.a. op lossen. Het p.v.a. is gemakkelijk in gebruik. Bij strings, knip je een stuk af van 30 centimeter, wat je dubbel vouwt en waarbij je de uiteinden aan elkaar knoopt. Nu rijg je er een aantal boilies (4 of 5) of pellets aan. Denk er wel om, je moet een ruimte over laten tussen de boilies, om het contact met water voor het p.v.a. niet te belemmeren. daarna hang je de string met behulp van het overgebleven lusje aan de haak, over de weerhaak. Nu hoeft er alleen nog maar een beetje los omheen worden gevoerd. Bij netjes en zakjes gaat het als volgt, je doet er wat boilies of pellets in, nadat je de gehele montage met lood, onderlijn en haak erin hebt gedaan. Daarna knoop je het uiteinde met een stuk p.v.a. string weer dicht. Het oplossen van de p.v.a. hangt af van de temperatuur. Bij warme temperaturen (16 graden) kan de p.v.a. helemaal opgelost zijn in 1 minuut, maar bij koude temperaturen (5 graden) kan het zelfs 9 minuten duren. Vandaar dat het raadzaam is om p.v.a. niet te gebruiken in de winter.

Baitdropper:

Moet je extreem ver voeren met kleine particals, zoals kippenmaës en hennep, dan is de multibaiter de aangewezen voer attribuut. Een baitdropper is een koker met een open en een dichte kant. Voor de rest zitten er verspreid gaten in om 't ophalen niet te vermoeilijken. Aan de open kant zitten er nog twee kleine "vleugeltjes" en daar naast zitten twee vestigingspunten om de baitdropper vast te knopen aan de lijn. Het enige wat je erbij nodig hebt is een stevige reserve karperstok of strandhengel, met daarop een molen met een grote spoel met lijn. (35/00 mm.) Je knoopt aan die lijn de baitdropper, die je voor de helft tot drie kwart vult met aas. Daarna is het een kwestie van goed ingooien. De baitdropper zal met de dichte kant door de lucht vliegen, richting stek, maar zodra hij het water raakt, kantelt hij en zal het aas naar beneden dwarrelen. Je kunt weer ophalen als de dichte kant, het "kontje" weer tevoorschijn komt aan het water oppervlak. Overigens, Gardner Tackle heeft mooie baitdroppers in haar collectie.

werppijp:

Het attribuut om boilies gigantisch ver te werpen. Deze werppijpen zijn er in alle maten, afhankelijk van de grootte van de boilie. De handgrepen liggen over het algemeen goed in de hand, om zo goed te kunnen werpen. Het werpen is simpel, je pakt de pijp en je doet er enkele boilies in, (2 of 3) daarna ga je met je rechterbeen voor en met je linker- achter richting stek staan. Daarna houd je je werppijp horizontaal achter je hoofd en je maakt een werp beweging. Zorg er voor dat je afremt zodra je horizontaal richting stek wijst. Let er vooral de eerste keer op dat je niet de pijp met boilie en al richting stek gooit, want je zult heus niet de eerste zijn. Oefening baart kunst. Vooral de grote (<30 mm.) en harde boilies kunnen ver komen, tot wel 140 meter. Ze kunnen dan ook een snelheid bereiken van 130 km/uur! De werppijpen van Cobra zijn om aan te raden. Ze hebben een zeer uitgebreid assortiment aan werppijpen.

Voerschep:

De voerschep is zo'n beetje de allrounder onder de voer attributen. Het is te gebruiken voor van allerlei azen. Voor zowel licht al zwaar aas. Maar echt ver komt het aas niet. Een metertje of 40, 50 is toch wel het maximum. Het voer dat wel ver komt met deze voerschep zijn de zware voerballen, voor het graskarper vissen, die kunnen wel een afstand halen van 75 meter. Maar voor de rest is de voerschep heel erg handig om niet al te ver mee te voeren, maar voor namelijk om grote hoeveelheden aas het water in te gooien voor bij voercampagnes. Het is Cobra die een goede voorschep aanbied.

Katapult:

De katapult is mijn favoriete voer attribuut. Dit ding kan afstanden behalen met een boilie die geen ander attribuut kan behalen. Maar helaas, in Nederland verboden! Vanwege het feit dat er misbruik van word gemaakt, er zijn van die irritante lui die het gebruiken als een wapen waardoor het verboden werd. Maar goed, in het buitenland is hij wel toegestaan. De katapult is handig voor het wegschieten van boilies, voerballen en middelgroot aas als kikkererwten en kippenmaïs. Hennep en maples zijn weer te klein. De afstanden met enigszins grote boilies (<22 mm.) kunnen wel 140 meter bedragen. Dan nog niet gesproken over de iets grotere boilies.

Voerboot:

Als je echt over mega afstanden moet voeren en je kunt of mag de lijnen niet uitroeien, dan is de voerboot het attribuut om over zeer grote afstanden te kunnen voeren. Zo'n stukje elektronica kost helaas dan ook al snel 1500 pietermannen! Maar dan heb je ook wat. Het heeft over het algemeen zo'n 250 meter bereik. En het heeft ruim een kilo tot twee kilo opslagruimte voor aas en een aparte ruimte voor de rig. Zodat je ook niet hoeft uit te gooien. Is me dat effen luxe en nauwkeuriger voeren gaat bijna niet.