Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Karper Spullen.
Auteur: Han Smits

Als er in het karper vissers wereldje iets is! Waar gruwelijk veel over word geouwehoerd en gediscussieerd Dan is het wel over visspullen en aassoorten. We vergeten daarbij echter een ding, onze geliefde buit [karpers]!. Die gaan echt nooit eerst eens even kijken wat voor soort of merk hengels die gek op de oever op zijn steunen heeft liggen. En ook niet of er wel een fatsoenlijke molen onder die hengels hangt. En al helemaal niet wat voor soort persoon er achter die hengels zit. Als die karper op de bodem het snackje heeft gevonden vreet hij het op of laat hij het liggen. Dan heb je beet of niet, en tot zover heeft dit nog niets met materiaal te maken.

Aas en onderlijnen: het simpelste [ wat nog meer word gebruikt dan ik vermoed] een man heeft het stoutmoedige plan opgevat eens op karper te gaan vissen. Hij loopt de eerste de beste hengelsport winkel binnen, en vraagt aan de goede man achter de kassa een loodsysteem en een kant en klaar onderlijnsysteem, hij koopt er een zak wonderballen van een of ander gerenommeerd merk bij en is er klaar voor.
De karpervisser gaat dan hoogstwaarschijnlijk naar een karperputje, knoopt de hele mikmak aan elkaar, dondert het hele zaakje een eind richting horizon, mikt er een paar handen wonderballen overheen, [en je zult dan ook nog eens zien dat hij na een half uurtje of zo, er de grootste karper van de populatie uittrekt!] En een nieuwe kampioen is geboren!.. Applaus. Wel een beetje heel erg simplistisch uitgelegd Smits!… Jawel maar het gebeurt wel zo!. O ja zijn andere materiaal, Hengel: een oude strandhengel waarvan de roestige ogen met isolatietape zitten vastgeplakt, en een oude piepende en krakende zeemolen met 60/00 lijn erop met een slip die nog nooit los is geweest. Beide onderdelen van een welbekende Koreaanse fabriek, gemaakt in het jaar krentemik. En dat is het m dan.

Ja ja! Gij maakt ut wel heel erg hendig!, Ja maar het is gewoon zo!. Hoeveel karpers worden er niet per ongeluk aan een bijleggertje met een pier gevangen?. Meer dan wij vermoedelijk vermoeden vermoed ik. Nou mijn eigen visspullen: hengels, een heel arsenaal, 14 karperhengels 11-12 en 13 voet lang met testcurves variërend van 1 tot 3 pond, gemaakt van holglas, carboncompositie, en carbon. Dan mijn molens, ook weer een halve winkel vol. Dam XL 121 van ongeveer 20 jaar geleden, een stuk of 8. Shakespeare sigma 50 en 60 de oude zwarte en de jubileum uitgave ook 8 stuks.

Nou hoor ik mensen zich al afvragen? Waarom zoveel hengels en molens je kunt toch maar met een setje tegelijk vissen?!. Mijn antwoord daarop is,.. Tja vrijgezel he!.
Er zitten [nog] geen baitrunners bij, ik heb er wel gehad [weggegeven aan een paar beginnende jonge karper fanaten] maar die voldeden kwalitatief gezien niet aan mijn eisen, die waren gemaakt van kunststof en ik moet! metalen molens hebben. Bestaan er metalen baitrunners met een even goede slip en kwaliteit als een sigma? Tip me dan even?!. Bij voorbaat dank.
De andere materialen die ikzelf gebruik, Lijn 25 of 28/00 gewone nylon lijn van een vertrouwd merk. Trabuco spinfish, heel soepel, of Dam spezi lijn en Spro concept lijn bevallen me ook heel goed. Haken, al jaren en jaren lang de Gamakatsu LS-5413-F bloedscherp, lange rechte steel, en sterk!!, Nog nooit eentje van uitgebogen, en dan in de maten 4-6-8 en soms, met heel klein aas nummertje 10 maar meestal gebruik ik 6 of 8.

Als ik met de pen vis gebruik ik altijd de ouderwetse arendsklauw haakjes. Mijn zelfhaak systeem bestaat de laatste paar jaren uit, nylon van haak tot molen geen gevlochten onderlijnen meer [niet nodig, ik vang goed en gooi bijna nooit meer in de war]. Een lange hair van 4-5 cm [luc de baets] afgewerkt met het perfecte line aligner systeem. En als werpgewicht weer terug naar de oude wartelloodjes [arlessey bombs] met een gewicht van 25-50 gram afhankelijk van de stroming.

Het loodje word op 20-25 cm van de haak gestopt door een stukje dikwandige siliconen slang met een stoppertje van een bezemhaar erin. Boven het lood nog een stukje slang zodat ik kan kiezen, tussen een vastlood systeem, of ik schuif het bovenste stukje slang een cm of 30 omhoog zodat de karper wat meer kan spelen met het aas. Bij deze laatste manier zie je wel beter wat er onder water met je aas gebeurt.


Maar of je er meer door vangt betwijfel ik, als de karper goed los is krijg je toch wel een fluiter. En als hij zo geconditioneerd is of heel voorzichtig aast, heeft hij het toch wel door.
Afblijven, hier!! Klopt iets niet!! Wegwezen. Wat heb ik nog meer?. Wakers! Hup mijn wakers, zelfgemaakt, spotgoedkoop, en ze werken perfect. Een paar stukjes pvc pijp, een rubber O ring, een paar meubeldopjes, en een wasbak ketting van de gamma erbij en klaar. Een foto zegt meer dan 1000 woorden dus: Kosten tsja zo ongeveer een ouderwetse knaak. Nog zo een overgewaardeerd attribuut is de beetverklikker, mijn beetverklikkers zijn een setje knucleheads en een paar opgefokte standaard optonnics. Het gaat er mij maar om dat ik een hoop herrie te horen krijg als ik beet heb.

En om daar vele € voor te betalen als het effect hetzelfde is, kies ik voor: Goed is goed genoeg. Sounderbox: zo eentje van vlemmix 3 aansluitingen, met nagloeileds, en het ding geeft me toch een klereherrie! perfect. Verlengkabels: maak ik zelf een telefoon haspel van 15 meter en een paar telefoonstekkers een beetje solderen en het werkt bij allebei mijn beetverklikkers, simpel goedkoop en goed.Ik vind het zelf maken van visspullen trouwens erg mooi, en als het dan ook nog eens prima werkt geeft dat veel meer voldoening dan het duurste dingetje wat er maar te koop is!. Rod pod of liever gezegd kade steun: gekregen van een hele goeie karpervisser. Een eigenbouw afgeplatte A steun gemaakt van vierkant profiel ijzer. Zwaar! Dat wel ja, maar die verslijt nooit meer, daar vissen ze hoop ik over 100 jaar nog mee. Kade steun zij ik in het begin, ja die gebruik ik alleen! als ik een paar gewone hengelsteunen niet in de grond krijg, Ik vis het liefste met mijn hengels in een V vorm met de toppen uit elkaar en dan ook nog het liefst zoveel mogelijk met de toppen in een rechte lijn wijzend naar het aas, Waarom? Ik heb dan het gevoel dat ik veel beter te zien [horen] krijg als er enige actie gebeurt, zal wel weer een oude aardappel tijdperk tik zijn.

Mijn aas, he he even rust mijn geliefdste aas is alles wat maar geen boilie is.
Oké een boilie is een prima aas soort maar ik vind het zelf maken van boilies wel zo een hoop gefrot!, Ik heb daar geen zin meer in. En in ready mades heb ik helemaal geen vertrouwen, maar dat ligt helemaal aan mijzelf. Iedere andere karpervisser vangt ermee, ik geloof niet in dat spul en daarom gaat dat niet samen met Han Smits. Nee doe mij maar particles! Veel gemakkelijker [heb ik al ooit gezegd wat n lambal ik ben?]

Tijgernoten, Maïs, Maples met voederwikke [Luc de Baets] Erwten, Bonen, noem het maar op, en niet te vergeten, zoete maïs uit blik en dan met name de goedkoopste merken, want in die blikjes zitten meestal de grootste korrels, een merknaam? Kings crown bijvoorbeeld. Ikzelf gebruik bij mijn particles bijna altijd een flinke scheut hennep. [Bij instant vissen niet] Zeker tijdens het voeren want hennep trekt veel witvis aan, en deze witvis zorgt er weer voor dat de karper nieuwsgierig word, [wat is daar toch te doen? Eens even kijken.] In eerste instantie zal de karper furieus gaan azen op de hennep en de andere particles straal negeren, preoccupatie! Nou gebruik ik altijd de volgende voer methode. Duur van het voeren: als het kan 5 dagen voor ik daadwerkelijk ga vissen. Hoeveelheid: 0,5 tot hooguit 1,0 kg, geweekte en gekookte particles per stek. Afhankelijk van de verwachte hoeveelheid karper die er rondzwemt.

Nou dat is ook niet veel hoor ik jullie al denken. Ja wacht even ga eens tellen hoeveel boilies er meestal worden gevoerd in aantallen. En tel dan eens een kilo particles in aantallen, dat zijn nogal wat [bv] maïs korreltjes niet dan?. En zoals ik al een paar keer heb gelezen en zelfs een keer zelf heb gezien zuigt een karper toch echt elk pitje apart naar binnen. Trouwens ikzelf strooi mijn aas zo verspreid mogelijk over de stek, hier en daar een streep of een compact handjevol geconcentreerd op een plek, maar! het meeste zaaiend over de stek.


Karper hot spot.

Ho wacht!, Even terug naar mijn voerplanning, ik voer dus in het begin met een flinke scheut hennep erdoor hoeveel! Ongeveer 20%, maar na 2 keer voeren breng ik dat terug met 5% per keer.
Dus dag 1-5: dag 1-20% dag 2-20% dag 3-15% dag 4-10% dag 5-5%.
Als ik dan ga vissen zit er in de emmer aas die ik bij me heb ook 5% hennep doorgemengd. Bovenstaande methode werkt voor mij prima.


Achter mijn eerste kade steun gemaakt van panlatten in 1990.

Op de foto zie je de aardappel tijd invloeden nog duidelijk, vissen deed je toen pal achter je hengels. Komt die manier van vissen Dus pal achter je hengels nu in 2002 misschien weer terug?.

Goh ik ben een heel eind afgedwaald, maar nou weten jullie hoe ik het liefste vis. En karpervissen dat moet je op je eigenste mooiste manier doen, er is niemand die mag zeggen: Nee joh dat doe je helemaal verkeerd! Jijzelf bent op jou manier aan het vissen, Hij niet!. Wel altijd je oren en ogen openhouden, en gerust vragen stellen aan andere karpervissers. De meeste van ons zonderlingen willen kennis echt wel delen. Bedenk ook altijd we zijn niets bijzonders aan het doen alleen maar lekker aan het vissen.

We zijn de wereld niet [echt] aan het verbeteren en ook de kost niet aan het verdienen. Nou wens ik iedere echte karpervisser een goede vangst toe, en behandel onze vrienden goed. Ook de kleinere karpers! Want dat is onze toekomst!.


Klein lang[rood]harig baardig tuig tevreden met 16 pond en met zijn manier van vissen.

Han Smits 3-2-2002

Reageer op dit artikel.