Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
Hieronder staat alle informatie die de beginnende karpervisser nodig heeft. Karpergroep Kampen wenst u veel leesplezier, en veel karpers toe!!!

Om te beginnen

Het belangrijkste bij vissen is bij de meesten al bekend, maar daarom niet meer aandacht voor dit onderwerp. Het gaat natuurlijk over de hengel. Er zijn veel verschillende soorten hengels. Maar hoe kun je nou een goede selectie maken tussen zoveel verschillende? Karperhengels zijn er in verchillende lengtes en testcurves (sterkte van de hengel) de lengte van en gemiddelde karperhengel is tussen de 3.30 en 3.90 meter lang. De gemiddelde (meest algemene, en meest verkochte) is 3.60 meter. De gemiddelde testcurve is zo'n 2 lb. Dat gewicht betekend dat de top bij een gewicht van 2 lb onder een hoek van 90 graden staat. Er zijn buiten de testcurve ook andere maatstaven voor de buiging van de hengel. Je hebt vast wel eens gehoort van een bepaalde soort actie. De meest voorkomende actie is de parabolische actie. Dit betekend dat hij mooi diep buigt bij een drill (= als er een vis aan zit) maar wel genoeg ruggegraat (kracht) heeft om de vis snel moe te krijgen en in je net te krijgen, maar moet zich niet als een stok gedragen want dan moet namelijk alles vanuit de lijn komen die hier dan niet tegen bestand is. Je moet een soort evenwicht in je materiaal zien te vinden. Dit lijkt mischien moeilijk, maar niets is minder waar. Als je een set in je handen hebt die echt in "evenwicht" is, dan voel je dit meteen. Ook de minder ervaren vissers. Hengels zijn vaak makkelijk aan te komen voor een goed prijsje, bijvoorbeeld op beurzen. Hier staan de "overjarige" modellen. Dit zijn vaak kwaliteitshengels, maar toch voor een heel economisch prijsje.

Molens

Nu hebben we onszelf een geschikte hengel aangeschaft, maar dan ben je er nog lang niet. Natuurlijk heb je een molen nodig. Dit is de laatste tijd een zeer dankbaar onderwerp voor de visbladen, omdat het een onderdeel is dat altijd aan veranderingen onderhevig is.

Vooral de zogenaamde baitrunners (molens met een dubbel slipsysteem) De baitrunner stel je in zodat als de karper van je wegzwemt geen weerstand heeft. Hierdoor kun je dus gerust gaan slapen zonder dat je hengel uit de steunen wordt getrokken tijdens een run. Als je de hengel eenmaal opgepakt hebt dan draai je simpelweg een kwartslag aan de slinger en de werkelijke slip is geactiveert. Deze slip staat dusdanig afgesteld dat de vis maar met moeite weg kan komen. De instelling van de slip is dus zodanig dat het bijna het uiterste van het materiaal vergt. Hier is dus het evenwicht tussen hengel en lijn voor nodig. De molens moeten dus over een uitstekende slip beschikken, zodat als je de slip erg zwaar hebt afsteld ook daadwerkelijk op het goede moment gaat lopen, en niet blijft hangen of haperen, dit zal namelijk onvermeidelijk lijnbreuk tot gevolg hebben.

Ook molens kunnen zeer goed op beurzen en kortingsdagen worden gekocht. Op de molen hoort natuurlijk een lijn. De lijn die ik prefereer is gewoon nylon. Ik gebruik zelf softsteel van FOX, omdat hierin ook het evenwicht weer is terug te vinden. Namelijk tussen de rek en de breeksterkte. De gemiddelde dikte is 30/00 (0.3 milimeter) doorsnee. Dit is de meest gebruikte lijndikte die ik ook gebruik. Ook kun je kiezen voor een gevlochten lijn, in de vissersmond "DYNEEMA" genoemd. Dit bestaat uit een aantal hele dunne maar zeer sterke en trekvaste vezels die in elkaar zijn gedraaid (gevlochten). Deze lijn heeft als kenmerk dat hij zeer weinig tot geen rek heeft. Let er wel op dat als je van plan bent dyneema aan te schaffen je van te voren informeerd of je hengels er wel geschikt voor zijn.

Dyneema schuurt namelijk een gewoon oog (ring) op je hengel doormidden als je er lang mee vist. Ogen die wel geschikt zijn voor dyneema zijn de zogenaamde SIC ogen, dus pas op met het gebruik van dyneema. Aan de lijn komt natuurlijk lood en een haak te zitten. Karpervissers gebruiken hiervoor vaak aparte ondelijnen voor meestal van een speciaal onderlijn materiaal. Dit is een zeer sterk en schuurvast materiaal.

De onderlijn montage heet in de vissersmond een RIG. Tegenwoordig zijn rigs een van de meest besproken onderdelen van het karpervissen. Ik vind dit persoonlijk een beetje dom, want waarom is nieuw altijd beter? Hoe simpeler hoe effectiever geld bij mij. Waarom word er toch zo veel aandacht aan besteed, en waarom vist men elke keer weer met een andere montage? Ik heb 3 jaar lang, met veel succes, met simpele rigs gevist, en het bevalt mij nog steeds op de meeste wateren. Er zijn uiteraard verschillende soorten. De zelfhaak methode is een van de meest simpele rigs. De rig is niets anders dan een stukje onderlijn (meestal een soepele gevlochten onderlijn) met een haak en een hair (een lusje onder de


haak waar het aas aan komt te hangen. Dit is eigenlijk de oervorm van onze rigs. Hij is zo simpel en effectief dat hij na een korte gewenningsperiode massaal gebruikt werd. De zelfhaak methode is niet meer weg te denken uit de moderne karpervisserij. Bijna iedereen gebruikt ze. Maar langzamerhand worden wateren zo veel bevist door de sterke groei van het aantal karpervissers, dat er op een gegeven moment dressuur op kwam. Toen is men aan het denken gezet en zijn er veel veranderingen opgetreden bij de simpele rig.

Tegenwoordig zijn rigs een van de meest besproken onderdelen van het karpervissen. Ik vind dit persoonlijk een beetje dom, want waarom is nieuw altijd beter? Hoe simpeler hoe effectiever geld bij mij. Waarom word er toch zo veel aandacht aan besteed, en waarom vist men elke keer weer met een andere montage? Ik heb 3 jaar lang, met veel succes, met simpele rigs gevist, en het bevalt mij nog steeds op de meeste wateren, maar het zij zo.

De stiffrig is een rig die zich anders gedraagt dan een normale rig, omdat hij van ander materiaal is gemaakt. Deze rig bestond al lang voor de hierboven beschreven "standaartrig" die bijna altijd is gemaakt van soepele gevlochten onderlijnmateriaal. Deze lijn bestond vroeger nog niet. Toen werd er nog gewoon met stugge nylonlijn gevist. De tegenwoordige stiffrigs zijn er voor de zogenaamde dressuurwateren. hij is zo gemaakt dat de vis de haak niet makkelijk kan lossen. Dwz dat als de vis het aas eenmaal heeft genomen, hij het met geen mogelijkheid meer uit zijn bek kan krijgen. Dit komt door de stugheid van het materiaal. Hij kan eigenlijk niet meer uit de bek vallen. Als de vis zijn bek los doet blijft het aas in de bek omdat de lijn dus zo stug is. Deze tactiek wordt vaak gebruikt op dressuurwateren waar de vissen het klappen van de zweep al lang kennen. Deze vissen zijn dan ook bijna altijd de veroorzakers van de zogenaamde schijnaanbeten. Ze pakken het aas op, ruiken onraad en laten het weer los, maar dat kan dus niet meer met de stiffrig. Dus als de vis het aas eenmaal heeft gehonden, hij neemt het aas, ruikt onraad, doet zijn bek los (zodat normalerwijze het aas eruit zou vallen) en hij zwemt dan weg, dan zal hij/zij alsnog gehaakt worden en op de vluxht slaan zodat hij alsnog een run verooorzaakt waarop de visser de vis zonder gekke dingen zal kunnen landen.

Bij wijze van expiriment heb ik ooit eens met een paar maten de verschuifbare rig gemaakt. Hiermee kun je bijvoorbeeld met verschillende soorten en maten aas vissen.

Zo kun je met dezelfde onderlijn met 5 stukjes mais vissen of met een 10 mm boilie zonder dat de boilie dan een aantal centimeter onder de haak hangt. Het werkt erg gemakkelijk. Ook heb je scharnierende rigs. Deze staan als het ware op de bodem zodat er geen karper meer omheen kan. Ze bestaan meestal uit 2 boilies en worden (omdat ze bovenop elkaar staan) de snowman rig genoemd.

De laatste boilie op de hair is dan een drijvende boilie die het drijfvermogen heeft om recht boven de andere te gaan staan. Door het kneedbaar lood blijft de rig netjes op de bodem staan en zweeft hij niet naar de oppervlakte door het drijfvermoden van de drijvende boilie. Deze rig is niet geschikt voor sterke stroming omdat hij dan teveel gaat bewegen. Aan (eigenlijk onder) de haak hoort natuurlijk een aasje te zitten. Deze zijn er tegenwoordig te kust en te keur te koop.

Het meest worden tegenwoordig de boilies gebruikt. Ook particles zoals mais, kikkererwten en tijgernoten zijn zeer in trek bij de karpervissens en natuurlijk de karpers.Maar zijn boeilies wel zo goed? Over deze vraag is de laatste jaren erg veel gesproken. Sommige mensen zeggen dat Boilies niet meer vangen, en anderen zijn er stellig van overtuigd dat ze nog steeds vangen als de besten. Hierover kan ik natuurlijk mijn mening geven, maar daarop zullen dan zeker weer erg veel reacties komen. Dus doe ik het maar op deze manier. Boilies en particles vind ik allebij supervangers, waarvan de ene het zeer goed doet op het ene water, en het andere het goed doet op ande re wateren. Ik ben het er wel een beetje mee eens dat je op Boilies sneller dressuur krijgt, maar daar zit ook een keerzijde aan. Er zijn namelijk zo veel verschillende Boilies dat je alle kanten op kunt, en nog jaren goed kan vangen met Boilies op een dressuurwater, waar voorheen alleen maar met een soort smaak werd gevist. Maar loont het zich wel om met Boilies te vissen, als Boilies en Particles bijde even goed zijn, dan kies je toch voor particles, omdat ze veel goedkoper zijn? Nee, dit gaat niet altijd op. Heb je wel eens gedacht aan de zogenaamde Brasemputten? Ik hoop dat je er niet mee te maken zult hebben (tenzij je van lappendraaien houdt). Boilies zijn namelijk veel gerichter om karper mee te vangen. Natuurlijk zijn er ook extremen (zoals bij mijn water) waar de brasems zonder moeite een 23 millimeter Boilie nemen, maar dat laten we nu even buiten beschouwing. Boilies zijn ook beter bestand tegen krabben en kreeften. Waar particles tussen de scharen passen is hun kracht niet voldoende om heel te blijven!!!! Boilies zijn wel minder taai, maar zijn te groot om in 1 keer tussen de scharen te worden genomen. Als je je Boilies even in de buitenlucht legt (niet in de zon!!!!), wordt de buitenkant wat harder, (waardoor hij mischien iets minder geur afgeeft) maar zodoende de krabben en kreeften het nakijken geeft.

Particles waren voor de komst van de Boilies een van de meest gebruikte aassoorten. Dit is geheel niet onterecht, omdat particles in sommige jaargetijden of op sommige wateren echte killers zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld bijna altijd particles a ls ik op het randmeer (Drontermeer) vis. Hier blijkt het echt een van de beste aassoorten te zijn. Onbekend maakt onbemind zegt men wel eens, maar er is niets minder waar dan dit. Een een of andere visser komt met een aantal deegballetjes (genaamd Boilies ) aanzetten, en ineens is (bijna) de hele karperwereld het er over eens dat dit het meest succesvolle aas is in jaren, terwijl ze het mischien nog geeneens zelf hebben getest. Ik vind particles ongetwijfeld een van de beste aassoorten. Mede omdat ze zo goedkoop in aanschaf zijn, en omdat ze, mits ongeweekt/gekookt opgeslagen jaren te bewaren zijn. Zo heb ik laatst bij een Imker een soort zuurkool vat gekocht (alleen wel 2 keer zo groot als normaal) waarin de suiker voor de bijen had gezeten. Normaal gezien is een doorsnee zuurkoolvat zo'n fl 30,- tot fl 60,- maar deze waren maar fl 7,50 per stuk!!! (wie zoekt zal vinden) Hierin heb ik nu al zo'n 0.5 jaar 50 kilo mais, die nog prima geconcerveerd is. Ik ben er van overtuigd dat het lange bewaren niet of nauwelijks invloed heeft op de vangkracht van het aas.

De door mij meest gebruikte particles zijn:
Mais
Hennep (als grondvoer om karpers langdurig op de stek te houden)
Kikkererwten

De bereiding van de particles is niet moeilijk, namelijk eerst 24 uur weken en daarna 15 tot 25 minuten koken eventueel naar eigen smaak flavours, zoet of kleurstoffen toevoegen) Om hennep goed te krijgen moet je het ook eerst 24 uur weken en daarna koken trotdat de witte kiemen zichtbaar worden.

Hieronder een aantal recepten voor het zelf maken van boilies.

VISMEEL boilies:

Product Hoeveelheid
Griesmeel 300 gram
Vismeel 300 gram
Sojameel 300 gram
Eigen ingredienten 50 gram
Aromix (sensas) 25 ml
Eieren +- 10

BIRDFOOD boilies:

Product Hoeveelheid
Griesmeel 300gram
Sojameel 250 gram
Kanarievoer 200 gram
Eigen ingredienten 100 gram
Aromix (sensas) 25 ml
Eieren +- 10

Als de boilies niet goed rollen, doe er dan gerust nog een ei (of meerdere bij)

Er zijn extra deeltjes bij om je eigen creativiteit de loop de laten. Deze zijn ingevult met "eigen ingredienten" Het is wel aan te raden de erachter staande hoeveelheid te gebruiken, omdat anders de balans wordt verstoord. (tip: doe als je geen deegspuit en boilietafel hebt altijd wat boter aan je handen, zodat niet al het deeg aan je handen blijft plakken)

verdere benodigdheden:

verder zijn er nog veel meer andere dingen nodig. Denk maar eens na, je kostbare materiaal (hengels en molens) leg je niet zomaar op de grond, maar die kome op steunen te liggen. Hierbij kun je een keuze maken uit losse steunen (banksticks) of een bankstick met een buzzerbar

(een dwarsbalkje op de bankstick waar dezelfde schroefdraad op zit als op de steun maar dan meerderen naast elkaar om bijvoorbeeld meerdere hengels naast elkaar op te leggen) Losse steunen (al dan niet met of zonder buzzerbar) kun je alleen maar gebruiken bij een zachte ondergrond, omdat je de steunen in de grond moet kunnen drukken. Natuurlijk zijn er ook sitaties waar er gewoonweg geen zachte grond voorhanden is, zoals bijvoorbeeld op ee stijger of een kade. Voor deze situaties gebruik je een zogenaamde rodpod. Dit zijn 2 steunen met buzzerbars die verstevigd worden door pootjes en door een moederbalk die de 2 steunen onderling verbindt. Deze rodpods zijn er in allerlei soorten en maten te koop, maar het beste is om zelf een keuze te maken met daarbij de situaties in je hoofd waarvoor je hem wilt gebruiken. Ik heb zelf een rodpod waar weinig schroefjes en losse onderdelen aanzitten zodat als ik 's winters op een stijger zit te vissen dat je niet met de koude handen die je dan hebt allerlei losse onderdelen kan laten vallen.

Ook heeft bijna iedere karpervisser wel eens gehoord van nachtvissen. Als je 's nachts vist slaap je in je tent of onder een paraplu oid, maar zullen er nu een paar denken, hoe kan het dan dat je wakker wordt als je beet hebt? Dit is simpel: hiervoor zijn speciale apparaatjes ontwikkeld met de naam optonic. Het zijn kleine kastjes die je op een steun of bankstick kunt schroeven en als je je lijn er in legt (je gebruikt de optonic eigenlijk als voorligger van je hengel) en de vis trekt aan de lijn dan gaat er in de meeste optonics (sommigen zijn met een laser systeem) een wieltje draaien dat op zijn beurt de optonic een piepend geluid laat horen. Deze optonics zijn er ook in verschillende soorten te koop, maar het beste is om gewoon naar een vakhandel te gaan en je daar laten voorlichten. Met de optonic heb je dus een beetregistratie, maar dit is nog niet genoeg, want stel je voor dat de vis op je af komt zwemmen, dan valt de lijn slap en zal de optonic in de meeste gevallen geen signaal geven. Hiervoor zijn verschillende dingen ontwikkeld.

Allereerst een van de simpelste en goedkoopste opties, de staafwaker. Dit is een lange staaf van metaal met een schuivend lichaam erop met een lijnclip. Hiet doe je de lijn in en je hangt het lichaampje aan de bovenkant (zo hoog mogelijk) aan de staaf, let op als het kan moet je de bovenkant van de staafwaker boven de hengel uit laten steken. Dan is er nog een soort visuele beetindicator, namelijk de swinger. (evenals de springer, enz die hebben namelijk in ruime lijnen dezelfde eigenschappen) Dit is een beetindicator die onder de pieper vast zit en met eenscharnierend metalen of plastic staafje naar een lichaampje dat oon een lijnclip heeft. Je doet de lijn in de lijnclip en hangt de swinger zo hoog mogelijk. De plaats waar al deze beetverklikkers zich behoren te bevinden is ergens tussen de optonic en de molen. Alle indicators moeten zo hoog mogelijk hangen omdat je dan de langste weg naar beneden creeerd zodat een terugzakker (vis die op je toe zwemt) zo lang mogelijk geregistreerd wordt.

(Auteur Manfred Malcorps)