Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte
In dit artikel wil ik wat verder ingaan op het fenomeen, dressuur? Steeds vaker wordt een blank afgeschoven op dressuur of ze weten dat er een haak bij zit. Naar mijn mening is dat niet zo en hebben sommige vissers meer last van dressuur dan de karpers.

Om dit te laten zien even een anekdote:

Ik zat begin dit jaar te vissen op een gracht in Zutphen en zou nog 2 dagen blijven. Komt er 's middags een medevisser naar mij toe en na een babbeltje vraagt hij mij: "Waarmee wordt er hier eigenlijk gevist?" "Vooral boilies", antwoorde ik. Mooi zegt hij, "daar ga ik ook mee vissen". Ikzelf zat met tijgers en ving in 3 dagen 6 vissen waarvan 4 20+ers, mijn medevisser ving 2 dagen niets en bleef nog 1 nacht. Terwijl ik aan het opruimen was zag ik hem ook wat spullen bij elkaar pakken en nog geen uur later zat hij op mijn oude stek met boilies te vissen.
Naar aanleiding van dit voorbeeld ga ik proberen jullie te laten inzien wat mijn gedachte is achter vissersdressuur.


Hierin verdwijnt je voercampagne.

Ik geloof ook echt wel dat de karpers een hoopje rode of gele knikkers op den duur als gevaar gaan zien, maar waarom leggen we de schuld dan steeds bij de karpers en de collega vissers. Ik leg de schuld bij mezelf als ik blank, want dan heb ik iets fout gedaan. Karpers mijden soms zwaar beviste stukken op een water maar vissers mijden de minder en niet beviste stukken waar de karper zich niet zelden ophoudt. Dit is een grote fout die velen maken en is in mijn ogen ook niet geheel onlogisch, Want op de druk beviste stukken wordt toch veel meer gevangen? Dit is hetzelfde met het aas, op boilies wordt het meest gevangen omdat de meeste mensen met boilies vissen.

Vooral de beginnende karpervissers kopen een zak boilies en imiteren de pro´s. Hier is niks mis mee als je op een gegeven moment maar wel gaat denken aan andere manieren en stekken. Hierover even een voorbeeld:

Ik zat midden in de zomer te vissen op een vijver in Zutphen op de drukst beviste stekken van het water, ik had nog niks gevangen maar er was vis aanwezig, ze draaiden regelmatig vlak boven mijn grondvoertje. Rond 2 uur ?s middags komt er een tweetal volgepakte vissers mijn richting op, ik zie ze schrikken als ze mijn tentje zien staan en ze komen naar mij toe. "Al wat gevangen", vragen ze, "nee" zeg ik, "maar er is vis aanwezig".

Dan beginnen de jongens druk te discussiëren over waar ze nu heen zullen gaan: Twentekanaal, grote gracht, vispoort gracht, Ijssel, ze komen allemaal aan bod. Ik stel ze voor om op deze vijver te blijven en naast mij de andere kant van het eiland te bevissen. ( gezellig ). Na een tijdje dubben deden ze dat maar: ?daar ving je toch niets?, zeiden ze,(dat hadden ze gehoord). Nadat ze hun spullen hadden opgezet gingen ze bijvoeren. Boilies welteverstaan maar wel 12 mm 3 stuks op de hair en een flinke hoeveelheid er ruim omheen. Ze bevisten zo een hele kant van het eiland en op verschillende dieptes ( dit was niet de bedoeling maar de stekken lagen op 70 a 80 meter ).

Uit het relaxte gesprek dat volgde bleek dat dit hun derde nacht vissen was en dat ze ongeveer een maand op karper visten. Het werd een latertje en toen we het om 24:15 over het bestand aan vissen hadden kreeg ik een keiharde fluiter, na een mooie dril waar ik nu even niet op inga lag er een 23 ponds schub op de mat.
"Zie je wel", zeiden ze als eerste en op dat moment begon hun linker hengel rustig te lopen. De slip tikte traag door en een van hen sloeg erg overtuigend aan en begon de dril, halverwege werd er gewisseld van driller en de vis kon geland worden. Het was een hele mooie spiegel van 87 cm bij 26 pond, zie je wel riep ik gelijk.


Mooie bijna leder 27 pond 83 cm.

In die nacht ving ik nog 1 spiegel die aan de ene kant rijen was en de andere kant bijna leder en de jongens vingen nog 4, ja 4 karpers. 3 Schubs en 1 spiegel tot 28 pond!!!

Deze jongens zijn hierdoor meer gaan experimenteren en boeken vaak succes waar anderen falen. Zo zie je maar weer, doorbreek de dressuur van de vissen en die van het gros van de vissers.

Met dit artikel wil ik echt niet zeggen dat ik zo´n wereldvisser ben. Het is alleen mijn ervaring dat je door deze tips een stuk meer kan gaan vangen.

NOG VELE STRAKKE LIJNEN TOEGEWENST!!

Peter alias Piet deVisser.