Karpervissen in Nederland, welkom bij de The Dutch Carp Club.


spelletjes
tv spelletjes.nl
spelletjes weblog
speel spelletjes
gratis wereld
vakantie travel
lastminutes boeken


Uitslag stelling van week 49.

Je kunt altijd reageren op een stelling. Klik hier voor een reactieformulier.

De stelling was:
Je hoort wel eens dat je met volle maan en een oostenwind slecht karper kunt vangen.

Bent u het hier wel of niet mee eens?

Ja.
Nee.
56%
44%

Reacties:

Peter Silvertand

Dat is een stelling welke ik niet zomaar met ja of nee kan beantwoorden. Ik heb me al in het voorjaar en zomer met oostenwind helemaal lam gevangen maar dan was er wel sprake van een pittige oostenwind (±5 BFRT), en je begrijpt natuurlijk dat ik met de neus in de wind zat. De resultaten waren beduidend minder indien de wind zwakker was maar dan is dit meestal de oorzaak van een een op handen zijn de luchtdrukverandering.

De meesten onder ons zullen wel de ervaring hebben dat een (plotselinge) luchtdrukverandering en met name een stijging van de luchtdruk dikwijls een afname van het aantal aanbeten ten gevolge heeft. Dat is ook mijn ervaring daarbij wens ik echter als kanttekening te vermelden dat de invloed hiervan op het ene water groter is dan het andere; afgesloten wateren zijn hier doorgaans gevoeliger voor dan kanalen en rivieren.

In het (late) najaar is het verhaal vaak anders en staat oostenwind vaak synoniem voor mindere resultaten...dat is mijns inziens echter meer het gevolg van de met de luchtdrukstijging gepaard gaande temperatuursdaling en in oktober praat je dan al vaak over een lichte nachtvorst. Echter is dit ook weer geen wet van Meden en Perzen. Als de oostenwind reeds een aantal dagen stabiel was heb ik toch vaak redelijke resultaten weten te boeken.

Met betrekking tot de volle maan staat een en ander vooral indirect met elkaar in verbinding, we dienen ons af te vragen wanneer we duidelijk constateren wanneer het volle maan is we zullen die volle maan vooral waarnemen indien het helder weer is.... en nu trap ik natuurlijk een open deur indien ik hier zeg dat dit vooral het geval is wanneer er sprake is van onbewolkt weer wat we vaak hebben indien er sprake is van een hoge luchtdruk, indien de resultaten dan niet zijn wat we ervan verwachtten zijn we te gauw geneigd om de volle maan hiervan als boosdoener te noemen.

Indien er namelijk sprake was geweest van een klassieke zuidwester met de vaak hieraan gekoppelde depressie was het waarschijnlijk niet eens bij ons opgekomen de volle maan de zwarte piet toe te spelen omdat we het dan waarschijnlijk te druk met drillen zou hebben gehad en we door de regen nauwelijks uit onze tent zijn gekomen om met een beetje mazzel tussen de buien door te kunnen zien dat het de afgelopen nacht volle maan was.

Het gaat mij dus te ver om de volle maan de schuld in de schoenen te schuiven zonder daarbij de nodige aandacht te schenken aan andere, wellicht veel belangrijkere omstandigheden.

Peter Silvertand.

Wil Jeurinck
Nee,

wat een onzin,er zijn zeker periodes dat de weersomstandigheden de bijtlust negatief beinvloeden, maar dit verschilt van water tot water ik heb te vaak goed gevangen (en natuurlijk geblankt).

Om het met deze stelling eens te zijn kijk eens naar de stelling van vorige week en dan begrijp je misschien waar ik naar toe wil het is gewoonweg een algemene mening die al heel oud is (vraag maar eens aan je opa) als het op je water wat je bevist onder deze omstandigheden slecht is vis dan eens op een ander type water b.v.inplaats van een put een rivier blijf wat mobieler en probeer dit eens een paar seizoenen en geef dan nog eens je mening.

Gustaaf Verhulst
Nee,

oostenwind is volgens mijn ervaringen beter dan Noorderwind. De oorzaak is misschien dat je bij Oostenwind meestal een drukstijging krijgt, terwijl bij Noorderwind dit het omgekeerde is. En het is bekend dat een plotselinge drukdaling de visvangst nadeling beinvloedt.

G.Verhulst

Martijn Cornelissen
Nee,

na veel lezen, ben ik tot de conclusie gekomen, dat de karpers met volle maan, naar het ondiepe gaan, omdat ze daar dan door het maanligt, voedsel op de bodem kunnen zoeken.

En als je dan een stek op 8 meter hebt, dan zul je weining kans hebben om daar wat te vangen, maar aan de andere kant zeg ik zo:

kijk als je je voerstek regelmatig behoud, dan weten de karpers dat ze het daar gemakkelijk wordt gemaakt, en waarom zouden ze naar eten gaan zoeken (ook al is het nu makkelijk te vinden, door het maanligt) terwijl het voer op jou stek, de karpers wordt voorgescholteld. Dus eingelijk weet ik het niet helemaal zeker.

En dan de wind:

Mijn ervaring is, dat je in de zomer een stek moet gaan maken waar je de wind op de kop hebt waaien (naar je toe), behalve als de wind uit het noorden komt. De reden voor de wind tegen de kop.

In de zomer is het water warm, en als de wind naar je toe waait, dan komt echt al het warme water naar je toe (en het rotzooi op het oppervlakte ook, en daar komen ze volgens mij ook op af) en de karper houdt van warm water...De reden voor wind uit het noorden:

In de zomer is het water warm, maar als de wind uit het noorden naar je toe waait, dan komt er koude lucht naar je toe en koelt het water af, en kun je dus beter voor een stek kiezen waar je de wind in de rug hebt.

Maar eigenlijk heeft dit niks met, het wel, of niet vangen met oosten wind te maken, maar ik kan er heel kort over wezen: Ik geloof er niet in, dat je met oostenwind, of wat dan ook, minder vangt als anders. Maar mijn menig is zo:

Pas je stek af, aan de wind. Natuurlijk is het onzin om per weekend weer van stek te veranderen, omdat de wind telkens draait. Maar kies dan voor een stek waar je het meest vertrouwen in hebt, en als het redelijk constant waait, ga dan een stek zoeken met verhouding met de wind.

Groeten Martijn Cornelissen

Voor reacties: tomcor@gelrevision.nl of teken mijn gastenboek op www.karpervissen.org

Harry van Keulen
Nee,

Dat het met een oosten wind slecht vangen is ben ik met deze stelling eens, maar dat het vissen met volle maan slechte resultaten opleverd ben ik het zeer zeker niet eens!!!

W. snel
Ja,

de motivatie hiervoor is dat ik met oostenwind nog nooit een karper heb gevangen.

Jan Junge
Simpel: het aantal aanbeten!


Copyright The Dutch Carp Club