Karpervissen in Nederland, welkom bij de The Dutch Carp Club.


spelletjes
tv spelletjes.nl
spelletjes weblog
speel spelletjes
gratis wereld
vakantie travel
lastminutes boeken


Uitslag stelling van week 8/9.

Je kunt altijd reageren op een stelling. Klik hier voor een reactieformulier.

De stelling was:
"Steeds meer karpervissers gebruiken een voorslag of hoofdlijn van bijvoorbeeld dyneema"

Is er bij het gebruik van deze bijna onverslijtbare dyneema lijnen wel een eerlijke strijd tussen karper en karpervisser?

Wel.
Niet.

61%

39%

Reacties:

Wiljo van Dalen (19-08-'01)

Ik vind dat dyneema zeker wel als hoofdlijn gebruikt kan worden in combinatie met een soepele hengel niet meer dan twee en een kwart pond en weerhaakloze haken waarom... omdat als je hoofdlijn van dyneema is kan het aleen maar breken op de wartel of op de onderlijn dus karper heeft geen meters lijn achter hem/haar aan.

Als je nou een voorslag gebruikt breekt hij gegarandeert op de knoop voorslag /hoofdlijn en dan is de karper wel de sigaar.En als je dan met je hoofdlijn van dyneema een karper hebt die zichzelf muurvast heeft gezwommen dan leg je hengel neer en binnen half uur heeft de karper dankzij weerhaakloze haak zichzelf al verlost

Donald (20-07-'01)

Snappen de meeste nou echt helemaal niks!!!!

En ik geloof dat de meeste die er negatief over zijn er nog nooit mee hebben gevist. Als een karper zich vastzwemt met gevlochten lijn......denk je dan dat die met het gewone nylon zich wel loszwemt.....nee dus.

30/00 a 8 kilo trekkracht wat denk je zelf nog iets het uitscheuren van de haak met het aanslaan.....halve lip eraf... dan hoor jij al niet aan de waterkant peppie en loschieten door de vis veel te zwaar af te drillen zijn we aan het zeevissen op h.v.h op de pier op gul ..... Nee dus en diegene die dat dus wel doen, opzouten.

Jij bent dus die veroorzaker van die papagaaien bekken nog iets ...snijden het riet en de waterplanten door.......hartstikke mooi toch vis alsnog binnen terwijl jij hem verspeeld aan lijnbreuk...goed bezig...not.

Weet je wat pas bocht is ...een amnesia voorslag.....hoeveel bekende vissen zijn hier al door gekild???? Te veel dus.

De bekken sneller beschadigen..onzin kwestie van je slip afstellen of is dat niet bij sommige opgekomen???

 

Chris Bakker

Ik vind persoonlijk het moet eeen eerlijk gevecht blijven en daarbij moeten we niet vergeten dat we de vissport er een plezier mee doen en niet ons zelf maar ook de vis een kans geven om niet altijd als verkiezer uit de bus moet komen gun de karper een eerlijke kans grt chris.

 

Riedstra.

Nee ik ben hier huiverig voor, met name omdat de kracht van een woeste aanslag met een zware (3 ponds) hengel de lippen van e vissen compleet uitscheuren of er af gerukt worden!.(is in de praktijk regelmatig voorgekomen!!)

Er zit geen rek in deze lijnen waardoor de kracht van de aanslag direct op de haak komt. Mijns inziens moet er nog een degelijke studie gemaakt worden over de combinatie hengel en dynema in het geval van afstandkarpervissen.

 

Johan Raetsen.

Wel,

We vissen op mosselbanken en keien. Bij gewone lijn zwemt de viseen keer over een mosselbank en weg is hij,maar wel een onderlijn in zijn bek.Daarom een voorslag van dyneema of iets dergelijks maar wel met een safetybeat dat hij het lood kwijt kan bij eventueele breuk van de hoofdlijn.

A. van der Plas.

Niet,

Omdat ze gewoon naar binnen gesleurd worden zelfs riet snijd doormidden met die rotzooi ik vindt dat het alleen gebruikt moet worden op zee.

Rody Klop.

Wel,

Om de dood eenvoudige reden dat men gewoon de vis op het droge wil hebben ! Een vis die zwemt met een geknapte lijn (vaak met lood) en haak in de bek, is ook voor een sportvisser geen prettig gezicht. Om dan direct met 40/00 te gaan vissen is ook niet alles. Een voorslag of onderlijn is zeker niet onverstandig, zeker op een kiezel/grind/keien bodem. Wel moet men de juiste hengel gebruiken! fasttaper!

Raymon Schra.

Wel,

Bij nylonlijnen de kans bestaat dat de karper de lijn breekt. De karper zwemt bij lijnbreuk met een (mogelijk) lang stuk lijn rond. En dat is niet eerlijk, toch?

Bij nagenoeg onverwoestbare dyneema lijnen is het enige wat kan breken zo'n beetje de haak, wartel, of onderlijn. Tenminste als we er van uitgaan dat we een voldoende dikke dyneema lijn gebruiken. Dit is veel eerlijker.

Het gaat er niet om of een vis kans heeft om te ontsnappen, maar of de vis kans heeft om na vangst zijn leven op dezelfde manier voort te zetten.

Jelle Kleyn.

Wel,

want je hebt nog andere oorzaken van verspelen en die worden iets groter bij dynema (losschieten, uitscheuren, uitbeugen)

Robert van den Top.

Wel,

Je kunt de vis dan van de obstakels vandaan houden en op afstand vissen is het must,omdat als je ver weg tegen de overkant vist bijvoorbeeld met nylon heb je dan veel te laat ofniet eens door dat je beet heb en de vis heeft zich dan allang in een opstakel gezwommen.

Michel van Giezen.

Wel,

Een karper die met een paar meter nylon en een haak met lood in zijn bek rond zwemt omdat de visser zo nodig een "eerlijke strijd" wilde leveren en hem daardoor verspeelde, dat is pas een oneerlijke strijd.

Peter.

Niet,

ja en nee volgens mij is de strijd oneerlijk als je onnodig gebruik maakt van deze lijn soort , maar aan de andere kant is het wel een goede optie als men te maken heeft met oa scherpe stenen in het water of bv mosselbanken ,je zou er niet aan moeten denken dat je een mooie vis hierdoor verspeelt.

Maar anderzijds wees wel verstandig en gebruik deze lijnen goed ! ga niet te ruw om tijdens het drillen met de gedachte  die lijn breekt toch bijna nooit dit kan tot gevolg hebben dat de karper onnodig veel leed wordt toegevoegd denk maar aan ingescheurde bekken enz .

Roots.

Wel,

Omdat het gaat om het vangen en welke lijn jij daarbij gebruikt is jouw keus.

Harry van Keulen.

Geen keuze kunnen maken,

Hier kan ik geen ja of nee antwoorden. Het ligt eraan in wat voor een situatie je zit te vissen. De bodemstructuur, bij obstakels etc... Zijn er geen obstakels o.i.d. in de buurt dan zeg ik dat dyneema lijnen uit den boze zijn. bij obstakels ed. gebruik ik zeer graag gevlochten lijn , omdat de kans op lijn breuk dan zeer minimaal is waardoor de karper eventueel langer dan nodig een haak in zijn /haar bek heeft.

?.

Niet,

Als je de karper verspeeld het beesd met ug meters voorslag rond zwemt die hij niet  of bijna niet kan kwijt raken. Het gevolg mede hiervan is dat je dan van die mooie bekkies krijgt.

Harry de Wilt .

Wel,

Alhoewel de dyneemalijnen praktisch geen rek bevatten, en de bekken van karpers sneller beschadigen door dyneema, is bij deze lijnen de kans op verspelen in de vorm van losschieten even groot, dan wel niet groter als bij nylon. Zo heeft de karper toch nog kans op ontsnappen, alleen meestal wel met een uitgescheurde bek!!

 

Van Kessel.

Wel,

de karper net als met nylon gewoon gedrild wordt en er minder lijnbreuk optreedt,dit is natuurlijk ook in het belang van de karper ps de karper wordt dus wel op een fatsoenlijke manier gedrild!!!

 

Robert Philipsen.

Niet,
 
Het een spelletje moet blijen dan kun je net zo goed in een vijver van een 10 bij 10 meter gaan vissen.

Vincent Kuipers.

Wel,
 
een eerlijke strijd of niet is in mijn ogen niet het belangrijkste. Wat
belangrijk is is dat je de karper welke je haakt ook land en wel op een,voor de karper, gezonde manier. Dynema kan mits VERSTANDIG gebruikt hier aanbijdragen, als het niet nodig is gebruik ik het echter niet. Omdat nylon vaak iets prettiger vist voor mij persoonlijk (dankzij de aanwezige rek)

Bij grote afstanden (100 mtr +) in combinatie met obstakels raad ik het zeker aan. Een karper welke een paar meter los nylon (of dynema!!) met zich 'meedraagt' is een dode karper!!
Ik zal ook nooit een hoofdlijn van nylon combineren met een dynema
voorslag. omdat nylon hoofdlijn eerder zal breken(!!)

Paul Mooij.

Wel,
 
Omdat dit de vangkans in sterke mate vergroot zodat de karper niet gedurende bepaalde tijd met een 'lange' lijn met haak rondzwemt.

Averheij.

Wel,
 
Omdat je de dyneema niet zo dik hoeft te nemen zodat de karper geen kans meer heeft. Als je maar niet een te dikke dyneema gebruikt.

 

Henri van der Wal.

Wel,

Omdat de draad bijna nooit breekt & de karper eerlijk wordt behandeld!!!! Nylon is oneerlijk, veel vaker lijnbreuk & veel meer kans op DODELIJKE afloop!!!

 

Bas Bakker.

Wel,

Wel, karpervissen gaat niet alleen om het binnenhalen van de karper. Het gaat om de techniek die je vaak al maanden van te voren moet toepassen.

Je gaat als eerste natuurlijk de stek verkennen naar plekken waar je eventueel karper aan zou kunnen treffen. Hoe groter het water hoe langer je bezig bent. Dan ga je kijken naar obstakels, zijn die er dan moet je natuurlij dyneema gebruiken. Want gewoon nylon is er niet zo goed tegenop gewassen.

Zo moet je dus plannen maken om te gaan vissen en hoe je ze gaat vangen. Dus alleen de dril heeft pas een klein deel van het karper vissen. Zelfs nylon gaat niet zo snel kapot. Je moet misschien wel meer slippen. Het is ook meer spanning in de visserij daarom gebruik ik het zelf ook.

Maar toch blijft karpervissen een sport wat je ook gebruikt zolang het maar legaal is.

 

Maarten van Etten.

Niet,
 
Bij lijnbreuk bestaat de kans dat er een paar meter dyneema aan de onderlijn blijft zitten.Dus ook al is de karper het lood kwijt, omdat er een "karpervriendelijke" loodmontage werd gebruikt, dan nog bestaat de kans dat de karper zich in een of ander obstakel vastzwemt; en dus zal sterven!!

 

Gert van der Ven.

Wel,
 
Het is juist onsportief als een karper met een stuk lood en nylon rondzwemt.

 

Henk Reumer.

Niet,

Omdat het niks uit maakt.

 

Jean-Pierre

Wel,

Omdat mijn lijn te veel breekt!

 

J. Leusink

Wel,

Dit ligt natuurlijk aan het type water wat je bevist.Maar als je steeds een karper verliest doordat je onderlijn het begeeft op de een of andere manier Dan kun je beter overstappen op dyneema.Weet niet of je de trigger rig kent voor pop up maar
daar heb je een hele mooie aas presentatie
met amnesia .

Copyright The Dutch Carp Club