Site.
Home
Reactiebox Tip

Verhalen.
Karper Spullen
Mijn vissers ziel
A Sabbatical year
Een Wetenschappelijk Bewezen Feit.
Karper malaise tot polonaise
1e Sessie op mijn thuiswater
Het Pinksterweekend
Hallo ik wil mij even voorstellen
Vakantie 2000
Mijn spiegel
Een onverwachte opgedwongen stek
Memoires of a carpfisher
Frankrijk.
Belofte maakt schuld
Onze vistrip in mei '98 naar Frankrijk
Vissen op Lac du Der
De French Connection
Lac de la Mouche
Techniek.
Wondermiddel of toeval?
Over hair en riglengtes
Penvissen op karper
De behandeling van een karper
Line Aligner
Gedrag & Aasgedrag
Voer attributen
Doe eens iets anders!
Uitleg rigs
Stiff rigs
Aas.
Overeenkomsten tussen mengvoer en boilie.
Aas
Boilie-recepten
Bereiding van boilies en Recepten
Boilieingrediënten
Biologie.
Karperziekte

Artikel Leeuwarder Courant

Met een uitdrukkelijk stemadvies aan hengelsporters probeert de georganiseerde sportvisserij druk uit te oefenen op politiek Den Haag. Bertus Rozemeijer, de bekendste sportvisser van Nederland, roept alle hengelaars op om op 15 mei vooral niet voor de PVDA te kiezen. Het negatieve stemadvies wordt geplaatst in verschillende hengelsportbladen, waaronder Beet met een oplage van 50.000 stuks. Ook de landelijke vereniging NVVS dreigt zich met de verkiezingen te bemoeien.

De sportvissers vinden dat hun hobby wordt kapotgemaakt. Ze zijn bang dat "hun" snoekbaars, snoek en karper wordt weggegeven aan de beroepsvisserij.
Die groep kan de kost niet meer verdienen met schaarse paling en krijgt, als het aan de Friese staatssecretaris Geke Faber ligt, binnenkort het recht om ook schubvis te vangen.

Hengelsportpublicist Rozemeijer trekt daartegen fel van leer. Hij vraagt de sportvissers vooral niet op de PVDA te stemmen.

Rozemeijer vindt het onbegrijpelijk dat een gezonde visstand wordt opgeofferd aan een sector van zo'n vijftig beroepsvissers die jaarlijks zo'n € 6 miljoen omzet. In de hengelsport verdienen zevenhonderd werknemers van winkels, groothandels en recreatiebedrijven een boterham en gaat € 300 miljoen om.

" Als de schubvis commercieel wordt benut, vist de sportvisser straks achter het net van de beroepsvisser. Dan worden alle wateren leeggevist, net als inmiddels is gebeurd met het IJsselmeer", voorspelt de hengelsportgoeroe. " Politici die zo met onze sport omgaan, verdienen onze stem niet."

De Nederlandse Vereniging van Sportvissers staat achter de opvallende oproep. " Wij adviseren ook de andere partijen in Den Haag, zoals de VVD en CDA, om geen politieke zelfmoord te plegen", zegt Marco Kraal van de NVVS.

De vereniging zegt in een brief het vertrouwen in de staatssecretaris van Natuurbeheer en Visserij op. Kraal: " Zij houdt totaal geen rekening met het belang van een gezonde visstand, noch met het belang van de hengelaars. Het gaat hier om het voortbestaan van onze hobby."