21-01-02 Roy Alofs, Blok 2.1

Ik hoorde het me nog net zo goed zeggen nadat ik de inleiding over targetvisserij had geschreven,”Nee niks voor mij dat typen achter een pc, ik zit die tijd liever aan het viswater!” Na vele artikelen en RL gelezen te hebben met veel plezier, begint het toch weer een beetje te kriebelen, waarom schrijf ik toch niet nog een stukje? En om eerlijk te zeggen haal ik toch wel een beetje plezier uit het typen, het is een mooie aanvulling op m’n hobby en sport ”karpervissen”, alhoewel ik met grote moeite de zinnen op papier probeer te drukken.

En nu vol gas en typen!!

1: Het starten op een nieuw water.
2: Beïnvloeding karpers onderling
3: Targetvisserij

Ik wil bij deze ook een aantal nieuwe onderwerpen introduceren, zodat het dutchcarp RL-karakter iets breder gaat worden, door nieuwe onderwerpen is er hopelijk meer herkenning , en dus meer stof om op te reageren.

1: Dubbelvangsten
2: Internationaal karpervissen.
3: Obstakelvisserij
4: InspiratiebronnenHet starten op een nieuw water:

In de bijdragen van andere vaste Dutchcarp Rotaristen werd het al scherp uitgelegd, ik heb hier eigenlijk weinig aan toe te voegen.

Het is allemaal in een logische volgorde gezet, zodat het ‘stappenplan’ nauwkeurig afgewerkt kan worden.Iets wat me wel opviel in de bijdrage van Chris Noorlander was het doorbreken van een voerpatroon.Waar doel je daarmee op? Was het een makkelijk te door breken patroon in de zin van hoeveelheid, of door een nieuw voerstrategie toe te passen bv. Door sector-voeren of in lijn voeren? Of juist compact?

Tommy kwam met een gevoel voor een water krijgen. Persoonlijk vind ik dit nog het interessants, na een water te hebben uitgekozen ben ik ook veel aanwezig op dat water, zonder hengels, gewoon met m’n vriendin een wandeling om het water maken en veel observeren..Hoe vaker je er komt hoe groter de band wordt met het water, en hoe meer je het water leert kennen. Zodoende kun je inspelen op de observaties die gedaan zijn. Voor mij een extra puntje van vertrouwen.


Beïnvloeding karpers onderling:

Dit vind ik een van de moeilijkste onderwerpen binnen de RL, communicatie tussen karpers. Dat het springen en rollen een sociaal gedrag van de karper kan zijn valt dus ook onder communicatie. Een andere vorm van communicatie is de schrikreactie van een vluchtende karper, ik heb gelezen dat de vluchtende karper een stof uit en zodoende de overige karpers hun hoede zijn of vluchten. Een ander stof wat ontwikkelt word is met de paaitijd, ook hier weer in mijn ogen een vorm van communicatie karpers onderling.

Iets wat ik meerdere malen heb meegemaakt, dus bevestigt voor mij dat er wel een duidelijk vorm van communicatie bestaat. Het gaat hier over de zgn. moeilijk vangbare karpers. Komt het de betreffende karpers boilie of particle schuw zijn ? Dus voornamelijk op het natuurlijk voedsel gefocust zijn? En zodoende moeilijk vangbaar zijn? Ik heb al meerdere malen gezien dat die moeilijk vangbare karpers ( targets ), niet alleen hun rondjes zwemmen, veelal ging het hier om karpers die in een groep aasde of met een ander, vaak kleinere, karper hun voedsel bij mekaar sprokkelde. Ik kon vaak zien dat het hier om de zgn. testvissen ging. De target liet de kleinere karper ( testvis ) eerst azen, en nam voor mij ogen een afwachtende houding aan. Na de schranspartij van het testvisje begon de target het laatste kleine beetje op te zuigen. Zodoende word het moeilijk om de target te verschalken, door observaties zou je eventueel hier op kunnen inspelen.

Ik heb laatst met een lezing gehoord dat er dus ook vele onbewuste communicatie vormen bestaan, iets wat wij dus ook meemaken, het geluid van gevaar, het horen van signalen waar wij onze handelingen uithalen, ook vaak onbewust. Iets wat ook een vorm van onbewuste communicatie kan zijn tussen karpers is het geluid van krakend voedsel, ik doel hier op het geluid wat geproduceerd word met het kraken van bv. Mossels. Het is ook al vaker bewezen dat het zien eten doet eten, maar ook naar mijn mening het horen eten doet eten! Vandaar dat je hier mooi op kunt inspelen door bv harde particles, als voorbeeld neem ik even tijgernoten omdat de noten net als mossels gekraakt worden, dus een identieke geluids golf word geproduceerd als bv van een mossel die gekraakt word.


Dit voorbeeld werd dus ook al in de lezing aangehaald, vandaar dat de persoon altijd!! Tijgernoten door het betreffende voer mengde, gewoon om het krakende geluid na te bootsen.
I
k heb hier ook al eerder aangedacht en is een tijdje een klein vertrouwens puntje in m’n tactiek geweest. Door dat deze voertechniek nogmaals werd aangehaald, en me weer deed denken over dit verschijnsel, pas ik het weer zeker toe!!

De reactie van Wiel op het verschijnsel van Cor, ben ik niet helemaal met Wiel zijn mening eens. Het ging hier over de karpers die op Cor zijn voerstek bleven hangen, en geen actie van karper kreeg. Het verwarrender hieraan was dus dat de ( passieve ) karpers alleen op de voerstek lagen, en nergens anders! Ook ging het hierom springende karper, weer uitzonderlijk alleen op de voerstekken en niet op elders gelegen plekken. Waarom liggen de karpers boven op het voer en kreeg Cor geen actie? Waarom lagen de karpers ALLEEN op de voerstekken en niet elders? Waarom springende karpers op de voerstek? En ook geen actie krijgen!

De mening van Wiel was dat het hier om pure toeval ging, dat Cor namelijk door puur toeval op de plek zat waar dit verschijnsel voor deed.
Een voorbeeld van mij dat het niet om toeval gaat is iets wat ik al meerdere malen heb meegemaakt op een Frans meer.

Dat verschijnsel van Cor gaat hier ook op, een identiek beeld van de situatie van Cor. Rustende karper, springende karper, rollende karper en geen teken van actie zien!! Sloeg het weer om, dan wilden ze wel azen. Maar mijn mening is dat de karper wel zeker bewust is van dat voer dat daar ligt!! Ook leerde we dat als er een weersomslag kwam, dat het 2 dagen duurde voor dat de karper aan de weersverandering gewent was geraakt, en begon te azen. Het ging hier over zonnig weer naar bewolkt en een andere windrichting, maar het gelde dus ook andersom.

Die stek hebben we meerdere malen bevist, ook kregen we door dat het springen in de avonduren en ochtendgloren een teken van voor-en naspel was.In de avond volop springende karpers op de stek, de beten bleven uit (..op een enkele karper na) maar weer volop de stek, en niet ergens anders. In de ochtend kregen we hetzelfde ritueel weer te zien, en kregen we wel volop actie. Het was dus ook duidelijk dat de aastijden in de ochtend een vorm van naspel was en we nog de laatste aas-uurtjes mee konden pakken en karpers vingen. Maar waarom springt en rust de karper in de middag en avond precies, maar dan ook op de meter na op onze stek??

Rustsectoren lagen veelal op andere gelegen gedeeltes van het meer, en niet in de omgeving van de stek (..na meerdere malen op een meer gevist te hebben leer je het water goed kennen )


Targetvisserij:

Kan ik weinig over schrijven omdat het dus niet geheel mijn visserij is. Mijn wateren bevat zeker wel een topvis die ik graag wil vangen, maar er zwemmen ook meerdere mooie vissen rond die ik ook zeker wil vangen, een echte target heb ik dus in zekere zin wel, maar het invriezen op een bepaald water met een dunne bezetting van karpers is niet mijn manier van vissen.

Wel luister ik aandachtig naar de verhalen van collega-vissers die het wel doen, een veel voorkomend verschijnsel (ook logisch) is dat de betere targetten na een lang opgezette voerstek als eerste in het net belanden, anders is natuurlijk als de hengeldruk hoog is, dan hoor je veelal dat vroeg in het jaar of in de winter de beste kansen liggen om de target te vangen.
Maar nogmaals kan ik er weinig over vertellen.Dubbelvangsten:

Een nieuw onderwerp binnen deze Dutchcarp Rotary.
Dit onderwerp wil ik aanhalen omdat dit vaak voorkomt, vaker dan menigeen denkt. Al die verhalen van zogenaamde spook-vissen die niet met onze vistactieken te vangen zijn vind ik klink klare onzin! Er zijn altijd wel karpers die zich niet makkelijk laten vangen, maar dat ze onze tactieken vermijden? Vind ik een zeer lauwe uitspraak!

Ook al is een rivier zo groot en kilometers lang, er zitten veel dubbelvangsten bij.
Er zijn karpers die natuurlijk op een en dezelfde tactiek te vangen zijn en er dus een soort ’zwak’ voor hebben, maar dat zijn echt niet de enigste karpers. Een goed voorbeeld is een bepaald stuk rivier in het noorden van Frankrijk, men is er wel achter hoe groot de rivier ook is, dat er toch minder karper zwemt dan menigeen denkt!
Ook het vangen van karpers in een bepaalde sector en tijd van het jaar kan veel invloed maken om juist die vis te vangen op dat meer waar er toch aanzienlijk minder karper op zwemt dan men denkt. Een gewaagde en arrogant ogende uitspraak van den Luc is daar al een voorbeeld van, namelijk de uitspraak dat hij Bulldozer van foret Oriënt ook zou kunnen vangen, hij heeft hier volkomen gelijk in! Als men weet waar de bepaalde sectoren liggen dan kun je hier natuurlijk ideaal op inspelen! Eigenlijk hoort dit onderwerp ook een beetje bij het onderwerp targetvisserij thuis.


Een voorbeeld die ik de afgelopen 3 jaar ben tegengekomen zal ik even aanhalen.
Het betreft hier een meer van circa 1100 hectare. Het meer bevissen we al een aantal jaren, iets wat we dit jaar meemaakten verbaasde mij enorm en deed mijn ogen 10 keer tollen!
Wij bevissen dit meer veelal in de zomer. De vangsten stonden dit jaar weer gelijk dan aan het jaar ervoor, alleen het type weer was anders dan het jaar voorheen. We vingen zo’n 20 karpers en er zaten 3 dubbelvangsten bij!!! Die 3 karpers hadden we het jaar ervoor ook al gezien! En dat op een meer van 1100 hectare.

Eigenlijk als je logisch nadenkt is het geen toeval, het was een dieper gelegen gedeelte van het meer, het was voor ons ook al duidelijk dat het hier om dezelfde groep ging, de gewichten op dit gedeelte lagen ook hoger dan op andere gedeeltes van het meer, ook wisten we omdat we 2 stekken bevisten die zo’n 400 meter uit mekaar lagen, dat we dezelfde aasgroep op onze stekken hadden. Bij mij vielen de beten om 08:00 stil, bij Rob en Rene begon het om 09:00.
Dus de puzzel was snel gelegd.


Internationaal karpervissen:

Tja, iets anders kon ik er niet van maken.Ik doel hiermee op de vergelijkingen van het karpervissen in voornamelijk België en Engeland.
Vele ideeën en tactieken komen van de Engelsen af, eigenlijk het hele moderne karpervissen, daar ga ik het ook niet over hebben.

Er is zeker een verschil qua vissen en mentaliteit tussen deze landen, een goed voorbeeld zijn de verschillende Karperbladen uit deze landen. In Engeland en België zijn ze veel vrijer in de zin van het bekend maken van wateren. In België op het Kempisch kanaal kon ik zeker de verschillen tussen Hollanders en Belgen merken. De Belgen zijn in mijn ogen veel vrijer, ook in de verhalen over hun ervaringen, het voorbeeld dat ik hiervoor gaf met het verschil van visbladen is misschien hier ook wel een voorbeeld van.
Hetzelfde geld in mijn ogen ook voor de Engelsen, misschien omdat daar de meeste wateren al wel bekend zijn, ook het bestand is bij menig Engelse bekend.


Zoek de hoogte op voor een goede observatie!

Wij Nederlanders zijn iets terughoudender, misschien komt dat ook wel omdat er bij ons nog meer geheimen liggen?? Dat alles nog niet ontdekt is?? En daar ben ik best trots op! Ik zou het ook heel jammer vinden als de Nederlandse bladen de kant van Engeland en België uitgaat, want waarom zullen wij onze wateren prijs gaan geven?? In Engeland hebben ze dat tijdperk al gehad, daar hebben ze ook tijdelijk dingen voor zich gehouden, de situatie daar is niet te vergelijken met Nederland en de gevolgen van al dat publiceren kun je goed merken aan de gevolgen op vele circuitwateren !

Ik ga hier niet verder op in, ik nodig bij deze dan ook een Belgische karpervisser uit die het verschil met België beter kan beschrijven.


Obstakelvisserij:

Mooi onderwerp, ik hoop dat hier een ander iets verder op in kan gaan (…ben al genoeg aan het woord geweest).


Inspiratiebronnen:

Ik heb in m’n visserij veel aan inspiratiebronnen, veel nieuwe ideeën of tactieken heb ik van collega vissers, met die ideeën kan ik weer verder in mijn tactiek, vaak geef ik er net een iets andere draai aan zodat toch een beetje eigens word .

Ik haal veel inspiratie van m’n naaste vissers, leer ook veel van goede dingen of juist fouten dingen van andere collega vissers.Diegene die beweert dat niet te doen hebben dan toch op een of andere manier ongelijk!


Rob Alofs, mijn inspiratiebron!

Ik heb zelf veel gehad aan m’n vader die ook veel op karper heeft gevist. Als klein jongetje keek al alles van hem af, nu anno 2002 overleggen we nog veel samen, we hebben allebei een verschillende mening over bepaalde zaken (..allebei ook eigenwijs) maar door een soort gulden middenweg functioneren we als team in Le France nog goed! Hij is nu anno 2002 bezig met z’n andere hobby, namelijk kweek van parkieten, hij vist nog wel een aantal uurtjes per jaar met het pennetje en weet me ook vaak te verbazen door z’n vangsten opmerkelijk goede vangsten!


Ik heb zeker veel te danken aan hem, hij heeft mij vaak weer op beide benen gezet als ik het even niet meer wist! Ook heb ik veel aan m’n naaste collega-vissers die met hun heldere tips me weer nieuwe ideeën en motivatie geven!


Tot slot:

Dit was het en meer zal het niet worden! Ik heb het weer met veel plezier geschreven, net zoals ik andere bijdragen met veel plezier lees!
Door nieuwe onderwerpen te starten hoop ik dat men weer genoeg stof heeft om op te reageren.

Heb je nog behoefte om op bepaalde onderwerpen te reageren of heb je vragen? Schroom niet en reageer in de reactiebox!

Ik wens iedereen een succesvol visjaar!! Gr, Roy

Reageer op deze bijdrage.

Blok: Onderwerp: Auteur: Datum:
2.7

Circuitwateren, Dubbelvangsten, Targetvisserij, Inspiratiebronnen, Belang vismaat. Nieuw!

Frank Avezaat 13-02-03
2.6

Voerstrategie, Belang vismaat, Beinvloeding karpers onderling, Targetvisserij, Inspiratiebronnen, Obstakelvisserij.

Laurens Maasland
(gastbijdrage)
12-04-02
2.5 Circuitwateren, Targetvisserij, Dubbelvangsten, Obstakelvisserij Inspiratiebronnen, Intern.karpervissen. Hans-Peter van Ee 11-03-02
2.4 Dubbelvangsten, Intern.karpervissen, Obstakelvisserij, Vismaat Inspiratiebronnen, Karperwedstrijden, Circuitwateren. Chris Noorlander 19-02-02
2.3 Beinvloeding karpers onderling, Targetvisserij, Dubbelvangsten, Belang vismaat, Karperwedstrijden, Verenigingen. Jochem Overdijk 04-02-02
2.2 Dubbelvangsten, Internationaal karpervissen, Inspiratiebronnen. Johan Wuyts 01-02-02
2.1 Nieuw water, Beinvloeding karpers onderling, Dubbelvangsten, Internationaal karpervissen, Obstakelvisserij, Inspiratiebronnen. Roy Alofs 21-01-02