19-02-02 Chris Noorlander, Blok 2.4

Net na ik deze bijdrage af had, kwamen er nieuwe bijdragen van Jochem en Johan online. Deze bijdrage heb ik dus nog wat bijgeschroeft, zoals mijn reactie op de nieuwe onderwerpen van Jochem. Jochem..ik denk dat iedereen die verteld wat ie meemaakt, en daar ook meningen bij zet een meerwaarde kan leveren voor deze rotary, maar zeker ook voor het denken en doen van andere karpervissers.

1: Beinvloeding karpers onderling. (reactie)
2: Het starten op een nieuw water. (reactie)

3: Dubbelvangsten.
4:
Internationaal karpervissen.
5: Obstakelvisserij.
6:
Inspiratiebronnen.
7: Het belang van een vismaat.
8: Karpervissen in wedstrijdverband.
9: Circuitwateren (nieuw)

Beinvloeding karpers onderling:

Ik heb ooit ook al eens ergens gelezen dat vluchtende karpers een bepaalde stof achterlaten. Jochem, ook ik heb eigenlijk net iets te vaak meegemaakt dat karpers binnen een kwartier van dezelfde plek kwamen...die dus inderdaad niet echt onder de indruk waren van het luchtje dat daar hing.. Eigenlijk heb ik er altijd mijn twijfels over gehad, ik denk dat het onzin is. Echter, als er iemand een wetenschappelijk onderzoek hierover heeft...Onder andere ik, zou het graag eens willen lezen! Wat jij verteld over sneeuwwitje is opmerkelijk...alsof die karper bewust zijn makkers wilde waarschuwen... Ik denk dat andere karpers alleen al zenuwachtig worden als een collega-karper zenuwachtig is...of hier nog een andere vorm van communicatie bij komt dat zou ik niet durven zeggen...ik denk het niet.


Het starten op een nieuw water:

Roy, wat ik bedoelde met "voerpatroon" heb je inmiddels gelezen op het discussieboard. Dan even over dat "gevoel voor een water krijgen" Ik ben het geheel met Roy, en Tommy eens. Gewoon wandelen (of snoeken) langs je water, zodat je inderdaad een beetje "één met het water wordt"

Zo...en dan nu de nieuwe onderwerpen.


Dubbelvangsten:

Roy, die verhalen over spookkarpers die niet met onze vistactieken te vangen zijn....dat vindt ik ...voor een gedeelte, absoluut geen onzin. Let wel: "Niet met onze vistactieken"....ik haast me wel erbij te zeggen dat wat mij betreft IEDERE karper vangbaar is. Maar...dat er op drukbeviste wateren nog steeds karpers rondzwemmen die nooit nog zijn gevangen, en nooit gevangen zullen worden is voor mij een vaststaand feit. Alleen al op de twee putten bij mij in de buurt zijn er karpers die opvallend genoeg zijn om met grenzende zekerheid te kunnen zeggen dat ze nog niet zijn gevangen. Vooral koi-karpers lijken lastige klanten. Hoe kan het anders...neem bijvoorbeeld eens het uiterste geval: Een karper die sowieso weinig vreet, daarbij weinig verschillende soorten voedsel accepteren, en bovendien in staat om zeer snel aan te leren (een vluchtende soortgenoot is voldoende) zal zeker niet zo snel op de kant komen. Naar mijn mening gaan deze drie eigenschappen hand in hand met elkaar. Er zijn ook voorbeelden -dus harde bewijzen- genoeg van wateren die werden leeggevist...en waarbij er een reeks onbekende karpers omhoog kwamen. Een mooie hoorde ik afgelopen week nog: Ik ken een water waar alle (weinig) karpers bekend zijn, en zelfs een naam hebben. Steeds werden deze vissen ook weer gevangen. Op een gegeven moment vondt er een afvissing plaats...en er komen plots een twintigtal (!) onbekende schubkarpers boven water....geen kleintjes, maar allemaal rond de 10 kilo. Zelfs als je al particles met boilies gaat vergelijken kom je op opmerkelijke verschillen. Als je dan nagaat dat zo'n beetje 90 procent van de karpervissers toch redelijk hetzelfde vist...dan is het niet meer dan logisch dat we op deze manier steeds slechts een deel van de aanwezige karpers karpers vangen.

Toch moet je goed opletten voor verhalen die al snel spookverhalen worden. Tijdens bijvoorbeeld de paai zien karpervissers maar al te graag “mysterieuze” karpers zwemmen, van gigantische afmetingen…die nooit gevangen zijn. Op een put in mijn woonplaats zou zelfs een gigantische meerval zwemmen…wat echter een karper bleek te zijn!

Zo kom ik op de dubbelvangsten uit, waar je het over had. Als je op een bepaald water op een gegeven moment steeds dezelfde vissen vangt, dan lijkt het alsof je een beeld hebt van de karperpopulatie....niets is naar mijn mening minder waar. Je hebt een beeld van het gedeelte karperpopulatie welke voor jouw aas, en voor jouw manier van vissen zijn "gevallen". Komt er nu iemand vissen op totaal andere wijze, dan komen er opeens -naast een aantal van jouw gevangen karpers- andere karpers uit. Een bekend verhaal: Een groepje 'locals' vist al jaren op een put....vangen jaren jaren dezelfde karpers, en begrijpen maar niet waarom die ene mooie schubkarper maar zo weinig wordt gevangen. Dan komt er een "outsider" vissen....en vangt die schub twee keer in een week! ...


Internationaal karpervissen:

Johan, deze maand werdt ik met mijn neus op 'het vrijgeven van wateren bij Belgen'' gedrukt. Eindelijk hadden we een leuk water in Frankrijk gevonden, dat voor mij in elk opzicht voldeed. Het was niet echt druk...bij Nederlanders al stukken minder bekend dan bij Belgen. De keren dat wij er hebben gevist konden we kiezen waar we gingen zitten. Deze maand stond het water uitvoerig in de Beet beschreven..zelfs onze met moeite gevonden stekken stonden er zomaar in. Het artikel was geschreven door een Belg..die je natuurlijk helemaal niets kunt kwalijk nemen..mede omdat..de Belgen nu eenmaal stukken makkelijker zijn dan Nederlanders wat betreft het openbaar maken van wateren en grote karpers.

Enerzijds heb je wel gelijk, dat er tijdig ingegrepen kan worden als een bestand dreigt uit te sterven, maar ook bijvoorbeeld wanneer het op een gegeven moment een rotzooi begint te worden aan de waterkant. Aan de andere kant kan een water door bekendmaking totaal om zeep worden geholpen. Ook in nederland zijn er al een reeks voorbeelden van bekend.

Zo'n bekendgemaakt water trekt helaas niet enkel karpervissers, maar ook dildo's..meestal in meerderheid.


Obstakelvisserij:

Op de plas waar ik het in mijn vorige rotary-bijdrage over had heb ik vooral te maken met wier, op mijn "thuiswater" (pas vanaf vorig jaar) lelies. Eerst het wier dan maar. Ik viste op een behoorlijke afstand uit de kant tegen een wierstrook die een aantal meter uit een rietkraag ligt, soms eroverheen zelfs..dus tussen het riet en het wier in. De meeste karpers zwommen zich tijdens een beet al in het wier, maar kwamen daar weer behoorlijk makkelijk uit los. Een enkele keer maakte ik mee dat ik een kub wier met daarin een karper moest scheppen (het was soms zelfs een verassing of er wel of niet een karper tussen zou zitten), en ook een enkele keer maakte ik mee dat ik met de boot ernaartoe moest om de karper van recht boven eruit te krijgen. Eigenlijk vormde dit wier niet echt veel problemen, waardoor mijn kijk op wiervisserij automatisch -mischien onterecht- wat "makkelijker" is geworden. Wat ik erover kan vertellen...wanneer je een goede constante druk op de karper houdt, dan komt ie uiteindelijk langzaam maar zeker los, al dan niet met een pak wier eromheen. En als je met de boot recht boven een in het wier vastgezwommen karper kan komen...dan heb je bijna een garantie dat je hem er uit krijgt. Eén minder goede ervaring met wier had ik in Frankrijk, twee jaar geleden. Ik verspeelde alle aanbeten door het wier (behalve 1 rat) , mijn maat verspeelde ongeveer de helft. De enige mogelijkheid om tegen een lelieveld aan te vissen was daar dus ongeveer over 80 meter pakken wier heen vissen..wier dat zo dik stond dat bijna iedere karper die zich erin worsteld verspeeld werd. We hadden al een scenario in gedachten: Bij een beet zo snel mogelijk de boot in en er recht boven proberen te komen....echter, de karpers speelden niet leuk mee. Voordat de boot ook maar aangeraakt werdt had de karper zich middenin het pak wier al van de haak ontdaan. We zijn maar weer een dag eerder naar huis vertrokken..(onderweg probeerde ik de sessie nog te redden door een karper te vangen met te korst ergens in Noord-Frankrijk, op een putje waar alles en altijd aan het oppervlak ligt...maar tot mijn verbazing bleek het gigantisch raar vechtende baby-spiegeltje niet in zijn bek -waarmee ie toch duidelijk de korst pakte- maar in zijn staart gehaakt te zijn..toen had ik het even helemaal niet meer) (losgeschoten tijdens de dril, en in de staart per ongeluk weer vlees gepakt???)

Iets waar ik veel meer aandacht aan besteed zijn lelies. Vorig jaar ben ik gestart op een kanaal-achtig water waar beide kanten geheel zijn begroeid met deze groene anti-karpervisser-flora. Als de karper compleet in de planten verstrengeld zit, dan is het naar mijn ervaring weer het beste proberen er recht boven te komen. Het "leuke" van deze lelies is dat je kansen aanzienlijk stijgen wanneer je niet voor, maar tussen de plompen ligt te vissen.

Wanneer je voor overhangende struiken vist, dan is het wat mij betreft, de boel compleet vastzetten, bovenop je hengels zitten/staan/liggen (Geldt eigenlijk voor alle obstakels in meer of mindere mate), en bij de eerste bliep in de hengel gaan hangen. Als ie er toch tussen is gekomen, bespaar je dan een boottocht, want er is geen redden meer aan, mij is het nog nooit gelukt op deze manier in elk geval.


Voldoende obstakels zo???

Wanneer een voorslag gebruiken? Ik zelf gebruik hem uiterst zelden. Mischien heb ik 2 of 3 keer in mijn hele leven met een voorslag gevist. Bij lelies en wier is hij in tegenstelling tot wat ik veel zie om me heen compleet overbodig. Een voorslag gebruik je of wanneer je verschrikkelijk hard moet gooien, of wanneer de kans bestaat dat scherpe zaken als mossels je lijn beschadigen. Ik heb al een aantal keer aan karpervissers gevraagd waarom ze een voorslag gebruiken als ze tegen plompen vissen...want ik zie hier totaal het nut niet van in. (Erg zinnige antwoorden kreeg ik dan ook niet) Nog absurder zijn zij die gewoon standaard met een voorslag vissen...het gebeurd! "

Gaan we te ver met karperbescherming?" Ja...maar bij het obstakelvissen moet er wel degelijk rekening mee worden gehouden dat een karper het niet zo prettig vindt om met 15 meter lijn tussen de uitsteeksels rond te zwemmen. Hoe we dit het beste voorkomen is overal al uitvoerig beschreven.


Inspiratiebronnen:

Ook door mijn vader ben ik aan het vissen geslagen, maar niet op karper. Nadat ik mijn eerste karpers had gevangen, was Rini Groothuis mijn allergrootste inspiratiebron, door zijn boek “Op jacht naar grote karper” Ik weet goed hoe ik steeds vanalles uit het boek probeerde, maar ook dat ik steeds weer een avondje ging hengelen na het lezen van een a la Rini romantische passage uit het boek. De grote karpers van cassien die in het boek stonden interesseerden en inspireerden me enorm. Op dit moment zijn internet, en collega’s die ik regelmatig spreek mijn inspiratiebronnen.


Het belang van een vismaat:

Mijn mening is, dat je aan een goede verstandhouding met andere karpervissers veel meer hebt, dan aan een vismaat.

Ik vis alleen..echter, de aanpak doen we met zijn tweeen. Dat wil zeggen: we discussieren vaak over het water, en over hoe "we" het moeten gaan aanpakken. Het aas maken en voeren doen we samen, we bespreken wat we dit weekend weer kunnen proberen...we weten van elkaar wat we precies doen in een bewuste nacht, we gaan met zijn tweeen op zoek naar stekken op het water...maar vissen doe, en wil ik absoluut alleen....vaak ook op andere tijdstippen dan die andere. Occasioneel komt het wel eens voor dat we samen kiezen voor een grote voerplek...dan zitten we ook eens een nachtje met zijn tweeen. En op dezelfde manier bevis ik een ander water (dat van mijn vorige bijdrage) met een andere kerel. Ik heb wel een tijdje een echt 'vaste' vismaat gehad...waarmee ik overal naar toe ging....waarmee ik echt alles samen deed...ook dezelfde stekken bevissen dus....ik moet zeggen, die tijd was bij momenten onvergetelijk, maar ik zou zoiets nooit meer willen. Je bent zo beperkt in je mogelijkheden. Eigenlijk krijg je op "mijn" manier met veel meer vissers te maken, en dus ook met verschillende denkbeelden. Ons aller bekende Laurens M zei pas geleden tegen mij: 'Eigenlijk zouden we eens een nachtje gewoon hier in de buurt moeten vissen, want wij zijn met zijn tweeen alleen nog maar naar Frankrijk geweest..en verder hebben we nog nooit samen gevist'

Alle mensen met wie ik dingen onderneem, de aanpak van een water in de buurt met A, de aanpak van een water in brabant met R, ook de paar keren dat ik naar een bepaald water ga in Frankrijk met L...kan ik vismaten noemen....echter geen vaste vismaten.


"Niet-vaste vismaat A in actie"


Karpervissen in wedstrijdverband:

Over dit onderwerp heb ik een beetje tegenstrijdige meningen...je hebt karperen in wedstrijdverband, en je hebt karperen in wedstrijdverband.

Eerst over het karperen in wedstrijdverband in negatieve zin:

Geloof het of niet, maar ik heb mijn lieftallige, maar karper-en-eigenlijk-alles-wat-vinnen-heeft-en-met-vissen-te-maken-heeft- en karpervisser-hatende vriendin een keer zo gek gekregen om een dag mee te rijden naar Noord-Frankrijk, om water te zoeken, en even de actuele situatie te bekijken op wateren die ik al kon. Aangekomen op Lac Des Vieilles Forges moest ik aan het zuurstof. Tot mijn schrik was er een mega-enduro aan de gang, om de pakweg dertig meter stonden er twee bivvys. Het karper-bestand was zelfs al aangepast op deze enduro's begreep ik. Hier zou ik nu echt niet tussen willen, of gaan zitten....ook al was de hoofdprijs een fiks geldbedrag. De overigens toch al niet echt spraakzame karpervissers liet ik voor wat het was...en we gingen snel richting betere oorden. (Naar huis om precies te zijn, het was inmiddels alweer een uur of 6 s'avonds)

Dat het karperen in wedstrijdverband ook leuk, en goed kan zijn voor de verstandhouding tussen verenigingen en karpervissers heb ik zelf twee keer mogen ervaren. Onze hengelsportvereniging organiseerd jaarlijks een koppel-wedstrijd(je) voor leden. Uiteraard vissen bestuursleden zelf ook gewoon mee! Dat is gewoon leuk. Het heeft weinig te maken met willen winnen...maar meer met de sfeer die er tijdens de wedstrijd, maar ook na de wedstrijd is. Het is ook niet zo groot-schalig en alles-vernietigend zoals sommige enduro's in Frankrijk...maar gewoon met een koppeltje of 12 lekker een karper een vangen. (Dat viel nog niet mee, de eerste keer ving ik niets, en de tweede keer een karper op mijn andere weder-koppel-helft zijn hengel toen ie even zat te sch#ten.)

Voor al mijn overige visuren..die breng ik liefst door met zo weinig mogelijk andere tenten in de buurt.


Circuitwateren:

Tot slot wil ik ondanks dat er voldoende stof is, nog één onderwerp lanceren:

Circuitwateren...wateren waar je, wanneer men aankomt aan moet schuiven op het laatste plekje dat beschikbaar is, waardoor men meer op een loterij-lot aan het vissen is dan op karper. Wie vist op zulke wateren...en hoe omzeil je de drukte? Of ga je tussen de drukte zitten? Wegen bij jou de voordelen (grote karper) zwaarder dan de rust...of juist niet? Zelf zou ik er toch niet tussen willen zitten....mischien hooguit eens pennen als het rustiger is (doordeweeks) maar dat is nog niet gebeurd.

Ik ben benieuwd.


Groeten ChrisN


Reageer op deze bijdrage.

Blok: Onderwerp: Auteur: Datum:
2.7

Circuitwateren, Dubbelvangsten, Targetvisserij, Inspiratiebronnen, Belang vismaat. Nieuw!

Frank Avezaat 13-02-03
2.6

Voerstrategie, Belang vismaat, Beinvloeding karpers onderling, Targetvisserij, Inspiratiebronnen, Obstakelvisserij.

Laurens Maasland
(gastbijdrage)
12-04-02
2.5 Circuitwateren, Targetvisserij, Dubbelvangsten, Obstakelvisserij Inspiratiebronnen, Intern.karpervissen. Hans-Peter van Ee 11-03-02
2.4 Dubbelvangsten, Intern.karpervissen, Obstakelvisserij, Vismaat Inspiratiebronnen, Karperwedstrijden, Circuitwateren. Chris Noorlander 19-02-02
2.3 Beinvloeding karpers onderling, Targetvisserij, Dubbelvangsten, Belang vismaat, Karperwedstrijden, Verenigingen. Jochem Overdijk 04-02-02
2.2 Dubbelvangsten, Internationaal karpervissen, Inspiratiebronnen. Johan Wuyts 01-02-02
2.1 Nieuw water, Beinvloeding karpers onderling, Dubbelvangsten, Internationaal karpervissen, Obstakelvisserij, Inspiratiebronnen. Roy Alofs 21-01-02