Reactie Chris Noorlander. (21-11-01)  
Targetvissen.
Evenals Roy heb ik dit nog nooit gedaan, en zal het waarschijnlijk nooit doen.
Ik kan begrijpen dat het wel een zeer uitdagende, en intense manier van vissen kan zijn.
Door gebrek aan ervaring met deze manier van vissen,
Lees meer....

Reactie Roy Alofs. (10-11-01)  
Het starten van een nieuw onderwerp binnen de rotary is altijd lastig, vooral als het ook nog eens de eerste keer is dat je überhaupt eens wat schrijft over het karpervissen. Dit in mijn geval dus!! Het zoeken naar een item om een nieuw Rotary onderwerp te starten is ook geen makkelijke klus, Lees meer....

21-11-'01 Reactie Chris Noorlander

Targetvissen.
Evenals Roy heb ik dit nog nooit gedaan, en zal het waarschijnlijk nooit doen. Ik kan begrijpen dat het wel een zeer uitdagende, en intense manier van vissen kan zijn. Door gebrek aan ervaring met deze manier van vissen, en ook omdat ik niemand in mijn omgeving ken die zich er wel serieus mee bezighoudt, kan ik enkel de zaken die ik -door communicatie met andere vissers, en eigen ervaringen- wél weet, en waarvan ik denk dat ze in dit onderwerp relevant genoeg zijn om op het scherm zetten.

Iedere karper is verschillend. De voor targetvisserij meest belangrijke verschillen lijken mij: eetgewoontes, eet-hoeveelheden, manier van azen,verblijfplaatsen, mate van conditionering (conditioneringfactor??? leuk woord), en ook: Geconditioneerd...op welke manier? Ik denk dat iedereen wel voorbeelden van karpers kan opnoemen waarbij het opvalt dat hij/zij steeds met het zelfde soort aas wordt gevangen, en zelden of nooit op iets anders. Zo ken ik hier op de plaatselijke karperput een karper die ik nooit met particles ving, maar wel vier keer met boilies, terwijl ik absoluut meer dan driekwart van alle vistijd daar met particles viste. Het kan toeval zijn, maar er zijn te veel soortgelijke verhalen om nog over toeval te kunnen spreken. Zou deze vis nu uitgekozen zijn tot je target (niet meer als je er een foto van hebt gezien) dan zou ik -ook al is de factor toeval nooit geheel uit te schakelen- voor boilies kiezen.

Verblijfplaatsen, of voor ons misschien belangrijker: vreet-plaatsen. Ook hier weer het zelfde, er zijn karpers die opvallend veel op dezelfde stek, of nog vaker in dezelfde sector van een water worden gevangen...een gelukje dus als blijkt dat jouw target ook zo'n karper is. Weer een voorbeeldje, ditmaal van de plaatselijke boere-polder-sloot: Daar zwom een hele mooie spiegel, geen bijzonder grote, die door mij en door anderen steeds op hetzelfde stuk water werd gevangen...een stuk van pakweg 60 meter. Ik had hem twee keer,op exact dezelfde stek. (ook op exact dezelfde datum....maar dat is wel toeval :-) En dat terwijl er daar ook karpers zijn die kilometers heen en weer blijken te zwemmen. Als deze karper nu je target zou zijn, en het blijkt dat hij ook nog eens op steeds hetzelfde soort aas wordt gevangen -en nooit op iets anders- dan heb je al het belangrijkste deel van de target-vis-puzzel opgelost.

Manier van azen. Zie artikelen van/over Terry Hearn, of lees "In pursuit of the largest" en je weet waarom ook dit een belangrijke factor kan zijn voor een targetvisser. Helaas is dit op de meeste wateren niet zo gemakkelijk na te gaan. Ik heb zelf wel weer een klein voorbeeldje, maar de kans op toeval is hier al stukken groter:
Op de plaatselijke karperput zwemt een koi-karper van pakweg een pond of 5. Het is naar mijn weten nog niemand gelukt om deze karper op de conventionele manier te vangen, niet met particles, niet met boilies, niet met pellets...toch wordt dit water vrij hardnekkig bevist, er zijn zelfs mensen geweest die de hele populatie "op hun aas hebben gezet" die zo'n beetje alles....behalve die koi vingen. Aan het oppervlak daarentegen....heb ik deze karper al menigmaal zien azen op brood, honde/kattebrokken, en op koi-karper-sticks....Misschien is het toch al een moeilijke klant wat voedsel betreft, maar dat ie om wat voor reden dan ook wat minder moeilijk wordt wanneer er iets aan het oppervlak ligt....tenminste, als een karper wel brood en brokken pakt, dan zou hij toch wel minstens één of andere particle of pellet ook moeten lusten? Of het is gewoon toeval......

En dan nog, conditionering.
In hoeverre een karper negatief geconditioneerd is, is moeilijk na te gaan. Toch valt het op -zeker als je met anderen die ook op dat water vissen, praat- dat er karpers zijn die steeds opnieuw worden gevangen, en dat er karpers zijn, die zelden komen. Alle bovenstaande factoren kunnen ook en een bepaalde mate verbonden zijn met conditionering. Vrij lastig toch om uit te gaan pluizen waarin jouw target nu net wel een negatief aanknopingspunt in herkent, en waarin niet. En toch....ikzelf zou me toch minimaal proberen te verdiepen in de (komt ie: ) "conditioneringfactor" van mijn target...lastige zaak, maar iedere snipper info is welkom met deze manier van vissen denk ik. In elk geval, als blijkt, dat jouw target een zeikerige vis is, die hoogstens eens in de twee/drie jaar wordt gevangen, dan staat je nog wat te wachten!

Tot slot...Als ik ooit eens echt op targets zou gaan vissen, dan zou ik alle bovenstaande factoren zorgvuldig, aan de hand van vangsten van anderen, door veel te vragen, proberen uit te pluizen. Ik weet ook, dat deze manier van vissen om een bepaalde discipline, maar ook om doorzettingsvermogen vraagt....iets om absoluut van te voren alvast rekening mee te houden.
Roy....waarom ik me niet bezighoudt met targetvissen?
Goeie vraag, ik vermeldde al eerder dat het me wel een uitdagende, boeiende, en intense manier lijkt...Laat ik het zo zeggen: iedere karper is voor mij een target. Ik vindt het leuker om "gewoon op karper te gaan vissen"dan op een bepaalde vis te vissen. Ik denk ook dat door targetvissen een aantal aspecten van het karpervissen ietwat op de achtergrond komen te staan....aspecten die mij erg aantrekken zoals: Het onbekende onder water en het experimenteren met aas/stekken/enzovoort.

Dat was dan een onderwerp waar ik niet echt over kan meepraten...maar ik hoop dat mijn artikel toch iets....-al is het maar een heel klein beetje- aan deze rotary kan bijdragen.

Groeten ChrisN

 

10-11-'01 Reactie Roy Alofs

Het starten van een nieuw onderwerp binnen de rotary is altijd lastig, vooral als het ook nog eens de eerste keer is dat je überhaupt eens wat schrijft over het karpervissen. Dit in mijn geval dus!! Het zoeken naar een item om een nieuw Rotary onderwerp te starten is ook geen makkelijke klus, je valt veelal terug op in het verleden draaiende Rotary’s.Een onderwerp zoeken waar dus nog niet zoveel aandacht aan is besteed, hm..tja..euhh? Moeilijk moeilijk!! Rigs..neuh..dressuur..is al over geschreven..euhm?..pop ups, dips, boilies?..ook zo standaard en al genoeg over geschreven..target-visserij..tja..ja waarom niet, het is een breed onderwerp waar toch elke karpervisser een mening over heeft! Dus Rotary 3 start met het als onderwerp target-visserij! 

Target-visserij is eigenlijk een manier van vissen van de laatste jaren.Op de meeste wateren is de populatie wel bekend , en  zeker de uitschieters in gewicht en schoonheid. Vanzelf leg je je target neer die je graag  in je net ziet verschijnen, een mooie  of gewichtige vis.Het is absoluut niet mijn manier van vissen maar door de drukte op de wateren heb je vaak al snel te maken met target-visserij. Ik zoek persoonlijk de wateren op die minder druk-of helemaal niet bevist worden, vaak zijn het wateren die niet boordevol biggies  zitten, maar dat is juist de keuze die je maakt. Tuurlijk vis ik op wateren waar de kans daar is om een uitschieter te vangen, maar het gaat mij ook om het vissen,natuur…rust…en karpers…..Het hoeft niet alleen groot en zwaar te zijn, ik bedoel dat als ik een mooie rijen of leder vang ben ik net zo blij, voor groot ga ik naar Frankrijk…

Ik vind het zeker wel een boeiend onderwerp om de Rotary 3 mee te starten. Er zijn verschillende tactieken om het targetten zo goed mogelijk aan te pakken,veelal zitten die vissen op een geconditioneerd water waardoor de aanpak des te belangrijker word. Dit zal ook wel een breed onderwerp worden binnen de rotary,je hebt toch te maken met uit een lopende aspecten bv. Conditionering , timing (vaak worden de target-vissen in een bepaalde sector van het water gevangen) daar komt ook nog eens het jaargetijde bij, aaskeuze ( boilie-machine of juist niet..), rig-keuze. Er zijn genoeg manieren om het targetten af te dwingen. Ik ben ook benieuwd naar de reacties waarom vissers juist NIET targetten, dit in mijn geval dus.Maar ja,  wie weet zie ik er over een tijdje wel een uitdaging in…de kennisbagage zal dan doormiddels van dit rotary item boordevol zitten.

Ik hoop spoedig op reacties waar we weer volop kunnen reageren en zo de dutchcarp rotary draaiende te houden, want van ieders ervaring/mening kun je weer boordevol tips en tools uit halen waar door de kennis en visie op het karpervissen weer bij-geslepen kan worden!!

Vang ze..maar vooral…..genieten!!!!

Roy Alofs